Transplantul de celule stem

Celule albe

Transplantul de celule stem. La un bețisor distanță de a avea șansa să salvați viața unui om! Rotiți un bețisor pe fața internă o obrazului și desprindeți cîteva celule.  Celulele vor fi duse într-un laborator acreditat, iar laboratorul vă face amprenta imunologică. Ulterior, veți intra într-un registru international, iar dacă cineva din această lume are nevoie de dvs. si e compatibil,  puteți să-i salvați viața printr-o simplă donare de sânge. Așa  ajutați pacienții care suferă de leucemie acută ori de anemie aplastică.

 

Din celulele recoltate de pe obraz, în laborator, se identifică marketul numit HLA. Adică se verifică sistemul de antigene pe care îl aveți pe fiecare celulă.  Sistemul de informații, să îi spunem. Odata verificat, este ușor de comparat cu cel al unui bolnav de leucemie acută. Celulele  stem de la donator  vor fi, ulterior, recoltate din sânge. Procedura nu doare.

 

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celulele -mamă din care se formează toate celulele sângelui, adică cele 3 tipuri – celulele roșii (sau eritrocite), celulele albe (sau leucocite) si trombocitele (elementele biologice care asigură vindecarea). Măduva din interiorul oaselor late – șold sau stern – produce elementele figurate ale sîngelui (celule rosii, celule albe si trombocite).

Bolile hematologice maligne înseamna leucemii cronice și acute.

  • Leucemiile cronice pot evolua ani de zile fără să pună viața pacientului în pericol.
  • Leucemiile acute  – sunt amenințătoare de viață.

 

Leucemia acuta este o urgenta medicală și, în foarte multe cazuri,  are indicație de transplant de celule stem. De ce?

 

Leucemia acută:

Transplantul de celule stem  Pacientul tratat cu citostatice intră în remisie. În această fază, îi sunt transplantate celule stem compatibile. Printr-o simplă transfuzie de sânge. Ulterior, va incepe el însuși să producă celule stem sănătoase. Din care se vor naște celule sanguine sănătoase. Este un proces care vindecă o boală malignă!

Anemia aplastică:

Transplantul de celule stem. Anemia aplastică înseamnă că maduva nu mai este capabilă să fabrice sânge.  Îi afectează preponderent pe cei tineri. Se manifestă, inițial, prin oboseală și sîngerări minore. Nu se cunosc cauzele, dar, din fericire, există rezolvare. Boala poate fi vindecată prin transplant de celule stem. Celulele, odată transplantate, vor produce singure celule roșii, celule albe și trombocite.

Cea mai mare șansă este un frate compatibil. Șansa de compatibilitate este de 25 %. Dacă nu există un frate compatibil, singura șansă este registrul internațional de celule stem. Transplatul presupune o transfuzie e sânge. Tratamentul nu doar prelungește viața, ci vindecă.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of