Țigările de vapat provoacă ”focare de leziuni în plămân”

Țigările de vapat, periculoase

Țigările de vapat. Stați departe de ele – avertizează Food and Drug Administration (FDA). Acestea pot provoca focare de leziuni în plămâni. FDA are și explicația!

Țigările de vapat încălzeasc un lichid, pe care îl transformă în aerosoli. Aceștia vor fi inhalați în plămâni. Lichidul inhalat poate conține: nicotină, tetrahydrocannabinol (THC) și uleiuri canabinoide, arome, aditivi. Substanța THC este psiho-activă.

Țigările de vapat determină focare de leziuni în plămâni. Explicația?

Vitamina E acetat este posibila cauză, spune FDA. Vitamina E acetat e folosită ca aditiv în produsele de vapat. Vitamina E se găsește în multe alimente – uleiuri vegetale,  carne, cereale, fructe, legume.  De asemenea, există pe piață sub formă de supliment alimentar și e utilizată în produsele cosmetice (creme pentru îngrijirea pielii). Dacă e consumată prin alimente, suplimente alimentare ori aplicată pe suprafața pielii NU e periculoasă!

Vitamina E acetat, inhalată prin țigări electronice sau produse de vapat, e legată de apariția ”focarelor” de leziuni în plămâni.

FDA a evaluat probe de lichid din plămânii celor care utilizează produse de vapat și a decoscoperit prezența acestei substanțe. Vitamina E acetat nu se găsește în fluidele pulmonare ale unei persoane sănătoase, fără leziuni pulmonare.

Recomdări FDA:

  • nu cumpărați produse de vapat din surse nesigure, din comerțul on-line ori de la prieteni
  • vitamina E acetat nu ar trebui introdusă în țigările electronice
  • produsele de vapat  nu ar trebui să fie folosite de copii, tineri, femei gravide

Adulții care vor  să renunțe la fumat și folosesc  produse de vapat sunt sfătuiți să apeleze la medicația anti-fumat, disponibilă în centrele antifumat .

 

Focare și în bronhopneumonie

Focare de leziuni în plămâni apar și în boala numită bronhopneumonie, adică leziuni inflamatorii în focare multiple, care debutează la nivelul bronșiolei și se extind la alveolele din jur. În bronhopeumonie sunt afectați unul sau mai mulți lobuli pulmonari secundari (inflamația și infecția alveolelor pulmonare), asociind și o inflamație a bronhiolelor. Deși este tot un fel de pneumonie, conduita sa terapeutică este diferită de cea a pneumoniei. Bronhopneumonia este frecvent bilaterală și bazală. Pacienții cu bronhopneumonie prezintă tulburări respiratorii datorită constricției căilor respiratorii (la care se asociază inflamația, rezultând o cantitate insuficientă de aer care ajunge la nivel pulmonar).

Simptomele bronhopneumoniei pot fi ușoare sau severe.

Sursa: CDC.gov

Foto: pixabay.com/ro/

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of