Suspiciune melanom. Ce pasi urmez?

Pielea face in principal cancere numite carcinoame, care de obicei nu dau metastaze. Produce, de asemenea, asa numitul melanom.

 

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele si se situeaza in topul cancerelor agresive pe care le face omul. De aceea, preventie inseamna sa mergeti la dermatolog o data la 6 luni. Ii aratati acestuia toate leziunile care au culoare – alunitele –  sau care sunt de culoarea pielii. Toate excrescentele sau partile din tegument care au o duritate anormala ori o structura schimbata. Dermatologul va aprecia care dintre acestea prezinta importanta.

 

Vizita la fiecare 6 luni la dermatolog trebuie facuta atat de catre adulti cat si de catre copii, chiar daca aveti impresia ca pielea acestora este perfecta.

Din nou, cel mai periculos cancer de piele se numeste melanom. Arata ca o alunita. Dar exista si melanom acromic, care nu are culoare inchisa, ci o alta culoare. Este un diagnostic, uneori, dificil si pentru cei mai buni clinicieni.

Unde se formeaza melanomul?

Celulelele care formeaza exteriorul pielii se numesc keratinocite. Deasupra lor, ca un scut, sta o substanta neagra, care da si culoarea pielii. Acest pigment poate forma tumorile numite melanom. Cel mai important factor de prognostic in melanom este grosimea tumorii. O calculeaza anatomo- patologul.

 

Pasul 1: Biopsia

Dupa suspiciunea de melanom – pe care o face dermatologul – urmeaza apoi examenul anatomo – patologic sau biopsia.

Un melanom cu o grosime de sub 1 mm poate sa fie excizat si pacientul recuperat, vindecat.

Un melanom de peste 4 mm grosime are toate riscurile sa fi dat deja metastaze.

 

Pasul 2: Limfoscintigrafia

Ulterior, e recomandata investigatia numita limfo-scintigrafie. Aceasta detecteaza asa numitul ganglion-santinela, adica ganglionul care primeste primul celule tumorale din melanom. Medicul de medicina nucleara observa starea ganglionului-santinela.

 

Pasul 3: PET CT

Ulterior, e recomandata investigatia numita PET CT,

care determina stadiul bolii. Cancerul are o evolutie de la cancer in situ (stadiul 0) la stadiul 4.

 

Pasul 4: Interventia chirurgicala

In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul va exciza atat melanomul cat si ganglionul santinela pentru biopsie.

 

Pasul 5: Imunoterapia

In prezent, exista o asociere de imunoterapeutice care functioneaza foarte bine pentru anumite tipuri de melanoname. La nivel international, se utilizeaza imunoterapia in stadiile local-avansat, astfel incat sa se previna extensia bolii peste ani.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of