Săpun, clor, alcool. Cum distrug virusul?

sapunul distruge virusul

Substanțe care distrug virusul. Până acum, veștile bune vin doar de la săpun, clor, alcool sanitar. Iată cum acționează, direct în virus, aceste trei substanțe. Măsuri de precauție pentru curățenia din casă.

O persoana infectată împrăștie ușor virusul prin tuse, strănut, atingere, respirație, lăsându-l pe suprațetele din jur. ”Virusul eliminat prin secrețiile respiratorii plutește în aer de la 30 de minute până la 3 ore”, spune profesorul de imunologie Veronica Lazăr, Departamentului de Botanică şi Microbiologie al Facultății de Biologie a UB. Apoi cade, sedimentează prin gravitație. Pe suprafețe, rezistă cel mai mult pe plastic si oțel – mai mult de 9 zile. Cea mai scurtă perioadă de viață e pe suprafețe de hârtie și carton – o zi”.

Atenție la animalele de companie!

”Virusul rămâne pe blana animalelor. De aceea, dacă vă plimbați câinele, acesta trebuie desinfectat cu apă și săpun sau desinfectat cu soluții pe bază de alcool, peste 70 %. Înainte să umble liber prin casă”, continuă prof. Veronica Lazăr.

De ce săpun, clor, alcool?

”Noul coronavirus este anvelopat – adică are în suprafață un fel de membrană”, spune profesorul în imunologie dr. Veronica Lazăr. ”Din fericire, această membrană îl face mai sensibil la mediu. Anvelopa virală poate fi atacată de solvenți ai lipidelor – adică de apă cu săpun, de apă oxigenată, de alcool și clor.  Membrana virusului nu este atacată de clorhexidrină- substanță conținută în apa de gură”,  spune prof. dr. Veronica Lazăr.

Cum acționează aceste substante asupra virusului? Univesitatea londoneză UCL, citată de sciencealert.com, a descris exact cum săpunul, clorul, alcoolul interacționează cu ARN-ul viral, adică cu hard disk-ul  virusului.

Apă și săpun:

Apa și săpunul sunt în prima linie de apărare împotriva virusului. Nu omoară virusul, ci îl îndepărtează de pe mâini și de pe suprafețe. Detergentul din săpun ridică virusul de pe suprafață și apoi acesta este eliminat prin apă. De aici vin recomandările:

  • vă spălați mâinile, după ce veniți de afară
  • spălați cu apă și săpun alimentele luate de la supermarket, înainte să le puneți la frigider, apoi vă spălați din nou mâinile
  • spălați-vă mâinile înainte de masă
  • spălați-vă mâinile după de folosiți toaleta, apoi igenizați clanța

Substanțe care distrug virusul. Clorul

Solutia din clor se face, comform OMS, o parte clor cu 9 părți apă.  Vezi aici rețeta! Hipocloritul omoară virusul.

  • Soluția de clor se lasă pe suprafețe între 10-15 minute. Apoi o ștergeți cu un șervețel.
  • Deschideți geamul larg, când folosiți produse pe bază de clor! 

Soluția de clor omoară ARN-ul viral, adica informația genetică a virusului. ARN-ul viral e cel care se divide în și mai multe particule virale, în celulele umane. 

Substanțe care distrug virusul. Alcoolul

Alcoolul cu mai mult de 70% concentrație este eficient împotriva virusului. Alcoolul (etanolul) face un proces similar fierberii. Se numește denaturarea proteinelorProteinele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată. Soluțiile cu alcool, care conțin 70% și sunt folosite ca dezifectant,  intră în peretele celular al virusurilor, denaturează proteinele și enzimele din interiorul lor.  Informația genetică a a virusului nu se poate multiplica în celulele umane!

  • Puneți alcool pe un șervețel și ștergeți suprafețele.
  • Alcoolul se evaporă, ulterior, și nu trebuie să mai ștergeți suprafața.

Nu folosiți servețelele umede –  conțin în mod uzual benzalkonium chloride. Nu există dovezi că substanța distruge COVID-19! Cel puțin o dată pe zi, deschideti geamul și țineti-l deschis ca să dispersați virusurile și toate celelalte microorganisme.

Sursa: Lena Ciric, Universitatea londoneza UCL.

Foto: Edith lüthi de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of