Sport cu mască înseamnă sport la altitudine

Sport cu mască înseamnă sport la altitudine

Sport cu mască înseamnă sport la altitudine. Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi amânate până în vara anului 2021 – prima amânare din istoria olimpică modernă. Și motivele sunt susținute. Revenirea la sportul de performanță cu mască este la limita imposibilului. Din cauza… respirației.

 

Când facem sport, respirația este mai rapidă și mai grea decât în ​​repaus, ceea ce crește riscul de a răspândi virusul. Cu toate acestea, o mască face mai dificilă inhalarea cantității de aer necesare performanței.

La exerciții cu intensitate scăzută până la moderată, efortul cu masca pe față se va simți puțin mai greu decât în ​​mod normal. Diferența apare la efort fizic intens (rugby sau fotbal), unde sportivii respiră între  40-100 litri pe minut. La efort fizic intens, mușchii produc acid lactic, ceea ce provoacă așa numita febră musculară. Acidul lactic este apoi transformat în dioxid de carbon și expirat. Dar ce se întâmplă dacă dioxidul de carbon este prins de mască? Pe măsură ce treceți de la exerciții fizice moderate la efort fizic intens, este posibil să respirați dioxidul de carbon. Care sunt urmările?

  • se reduce funcția cognitivă
  • crește rata de respirație
  • există mai puțin oxigen în aerul reciclat, ceea ce ar putea imita activitatea fizică la altitudini mari.

 

Masca egal altitudine de 1500 de metri

Sport cu mască înseamnă sport la altitudine. Un experiment simplu poate să demonstreze aceste afirmații. Alergare pe bandă cu 10 km/h,  timp de trei minute. Cu și fără mască chirurgicală.

Concentrația de oxigen din atmosferă este de aproximativ 21% la nivelul mării. Cum se modifică în funcție de tipul de mască?

  • Cu masca de bumbac pe față, concentrația de oxigen din aer devine 19,5 %. Acest lucru este echivalent cu a alerga la  la 600 m deasupra nivelului mării.
  • Cu masca chirugicală pe față, nivelul oxigenului se reduce la 17%, echivalentul exercițiului fizic la 1.500 m.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of