Șnitel cu piure. Cât de tare îngrașă?

snitel cu piure. cat de tare ingrasa?

Cel mai mult. Si nu doar pentru ca portia aduce o cantitate mare de calorii, ci prin fenomene complicate care perturba inclusiv creierul. Snitel cu piure. Cat de tare ingrasa?

 

Ce contine un snitel? Carne, ou combinat cu pesmet, ulei. Toate puse pe foc. Din combinatia glucoza (pesmet) plus proteine (carne) plus grasime (ulei) rezulta, la temperatura de gatit, acrilamida. Un compus chimic solid, alb, fara miros si solubil in apa. Acrilamida este un compus toxic. Intalnita in alimente creste riscul de cancer, din pacate.

In privinta caloriilor, un snitel cat palma din piept de pui ajunge la 100 de kilocalorii. Nu e o drama calorica. Dar devine daca il combinati cu piure. Cartoful fiert si pasat – pasarea e daunatoare – devine sursa de carbohidrati cu absorbtie rapida.

 

Snitel cu piure. Cat de tare ingrasa?

Primul mecanism:

Odata consumata portia de snitel cu piure,  hormonul insulina e descarcat de pancreasul endocrin repede. Baga repede glucoza (zaharul din sange) in celula, ceea ce duce la:

  • cresterea rezistentei la insulina
  • cresterea tesutului adipos

Apare un circuit care conduce la boala: rezistenta la insulina, obezitate, diabet. Acesta e primul proces.

 

Snitel cu piure. Cat de tare ingrasa?

Al doilea mecanism:

Snitel cu piure seara. Cat de tare ingrasa? Dramatic! Secretat seara, dupa o masa tirzie, hormonul insulina isi ia in principal rolul lui de crestere celulara. Insulina este, de asemenea, un hormon anabolizant, de crestere celulara. Si va creste celulele grase din corp. Chiar daca nu mincati mult seara!.  Asa se declaseaza usor diabetul. Creste, din nou, doar tesutul adipos pentru ca are hrana perfecta sa fie crescut.

 

De ce va apuca somnul dupa masa? 

Imediat dupa ce mancati o cantitate mare de hrana, glicemia creste foarte mult. Pancreasul elibereaza o cantitate mare de insulina, ceea ce va moleseste foarte mult. Aceasta cantitate de insulina  ajunge (prin sange) si la creier. Daca va ia somnul dupa o masa, inseamna ca ati mancat prea mult!

Snitel cu piure. Cat de tare ingrasa? Acum ne uitam din nou la intrebarea initiala.

 

Cum NU va ingrasti?

La o portie de snitel, adaugati alimente neutre din punct de vedere bio-chimic: salata din frunze, ardei, rosie, dovlecel crud.

 

Snitel cu piure. Cum combateti o portie mare?

Cu miscare.  In timpul efortului fizic,  glucoza din sange intra in celule fara aport de insulina.  E un mod foarte bun de reglare a glicemiei.  Un joc corect al hormonului. Efort fizic sustinut inseamna peste 30 de minute. Dupa o portie!

 

Foto: Robert Oprea

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of