Topul bolilor care ajută sistemul imunitar

Sistem imunitar echilibrat

Sistem imunitar echilibrat. Vom trece de această perioadă! Vom merge, din nou, în natură! Ne vom murdări de pământ, vom mânca fructe de pădure nespălate. Vom mirosi aerul, care nu e steril, ci plin de bacterii bune. Utile pentru sistemul imunitar. Expunerea la cantitatea uriașe și bune de bacterii din mediul natural limitează riscul apariției alergiilor, al astmului și al bolilor autoimune.

În afară de expunerea la mediul natural, necesară pentru orice organism, există câteva infecții care, pe termen lung, nu fac rău. Dimpotrivă. Ajută sistemul imunitar să nu aibă reacții aberante de tipul alergiilor ori al bolilor autoimune. Vorbim despre boli diverse, dar care au același mecanism patologic la bază.

Paraziții intestinali:

Sistem imunitar echilibrat. Am evoluat alături de paraziții intestinali. Pe vremuri, toți copiii aveau ascarizi, adică limbrici. Măcar o parazitoză în copilărie pare să fie protectoare. Paraziții intestinali conțin proteine asemănătoate cu cele din arahide. Se știe clar că cei expuși la paraziți intestinali în copilărie nu vor dezvolta alergie la arahide!

Virusul hepatitic A: 

99% din cazurile de hepatită A sunt ușoare, unele subclinice, adică fără simptome. Boala este auto-limitată,  organismul reușeste să elimine virusul. Dacă ați făcut hepatita A, scade din nou riscul de a suferi de alergii ori boli autoimune. Nu ne speriem de boală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luam toate măsurile de igienă. Hepatita A nu e doar boala mâinilor murdare. Dacă mâncati legume ori fructe, care au atins pământul și nu au fost spălate, virusul se poate transmite!

Virozele respiratorii banale: 

Sistem imunitar echilibrat. Cu cât suntem mai mulți într-un oraș, cu atât zburda în cantităti mai mari virusurile cu transmitere respiratorie. Aglomerarea urbană crește riscul virozelor respiratorii, dar si poluarea asociata orașului. Totuși, răcelile comune antrenează sistemul imunitar al copilului în direcția corectă. Și copilul trebuie să treacă prin ele, ca să își educe, corect, sistemul imunitar. Când ne îngrijorăm?  ”Când un copil are, pe an, mai mult de 6 viroze. În acest caz, are nevoie de evaluare pediatrică, de evaluare ORL și apoi de evaluare la  imunolog”, spune dr. Brândușa Petruțescu, medic primar imunolog și alergolog.

Vaccinul BCG:

În Europa de Vest a fost eradicată tuberculoza. De aceea, vaccinul BCG nu se mai face. În Romania, acest vaccin este primit de bebeluș din prima zi de viață. Pentru că avem multe cazuri de turberculoză. Vaccinul BCG se pare că are rol de stimulare a sistemului imunitar într-o direcție bună, adică în direcția opusă alergiilor ori a bolilor autoimune.

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of