Riscul cheagurile de sânge: Vaccin vs. anticoncepționale

cheaguri sange

Riscul cheagurile de sânge: Vaccin AstraZeneca vs. anticoncepționale. Deși există un risc mic de coagulare la unele persoane, care primesc vaccinul AstraZeneca, acest risc este mult mai mic decât în ​​cazul utilizării pastilelor contraceptive.

Riscul este semnificativ mai mic decât riscul de coagulare, după o infecție COVID-19.

 

Spre exemplu, în Marea Britanie, au apărut cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu AstraZeneca cu o rată de aproximativ 1 din 250.000.

Cheagurile de sânge cauzate de pilulă se estimează că afectează una din 1.000 de femei în fiecare an.

 

Mecanismele din spatele tipului de coagulare legat de vaccin și legat de pilulă par a fi destul de diferite.

 

Cauza cheagurilor induse de vaccin

Cu vaccinul AstraZeneca, s-a raportat un număr mic de cheaguri. Cei vaccinați aveau niveluri scăzute de trombocite în sânge, care probabil rezultă din formarea acestor cheaguri.

 

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt cele mai mici dintre celule din sânge. Sunt produse în măduva osoasă.  Acestea călătoresc oriunde există vătămări ale vaselor de sânge pentru a ajuta la coagulare (pentru a preveni scurgerea sângelui) și pentru a începe procesul de reparație.

 • Un număr normal de trombocite este între 150.000 și 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge (există 1.000 de microlitri într-un mililitru).
 • Dacă aveți prea puține trombocite, mai puțin de 150.000 pe microlitru, aveți deficit – cunoscut sub numele de trombocitopenie.

 

Ce este trombocitopenia?

Deficitul de trombocite, adică trombocitopenia poate fi:

 • moștenită
 • dobândită prin stil de viață în timp (dieta precară combinată cu alcool)
 • provocată de medicamente sau infecții.

Se pare că vaccinul AstraZeneca poate duce la niveluri scăzute de trombocite la un număr extrem de mic de oameni.

Această nouă condiție potențială a fost numită trombocitopenie imună protrombotică indusă de vaccin.

 

Coagularea sângelui în vase din creier

La unele persoane care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca, s-au raportat evenimente de coagulare în creier, cunoscută sub numele de trombembolism al sinusului venos cerebral.

Pe măsură ce sângele părăsește creierul, acesta se scurge într-un spațiu dedicat  – sinusurile venoase cerebrale – înainte să fie canalizat în venele majore care pleacă din cap  înapoi către inimă.

 

După vaccinare, în cazul a extrem de puține persoane, trombocitele par să se lipească unele de altele în sinusurile venoase ale creierului, ceea ce provoacă un blocaj care împiedică scurgerea sângelui din țesuturile creierului.

 • Acest lucru creează o presiune inversă în vasele mici ale creierului și sângele se scurge în creier, provocând leziuni în același mod în care ar face un accident vascular cerebral hemoragic.
 • Simptomele includ dureri de cap, mici pete roșii sub piele, vedere încețoșată, leșin sau pierderea conștienței, pierderea mișcării în părți ale corpului sau comă.
 • Acestea apar de obicei între patru și 20 de zile după vaccinare.

 

Aceste simptome, precum și mecanismul care stă la baza formării acestor cheaguri, sunt similare cu cele dintr-un tip de tromboză, numită trombocitopenia indusă de heparină.  În  această boală  anticorpii specifici se leagă de o moleculă din sânge numită heparină, ceea ce face ca trombocitele să devină super lipicioase și să formeze cheaguri.

 • S-a sugerat că o formă de activare imună, similară cu cea observată în trombocitopenia indusă de heparină, ar putea fi cauza a ceea ce se întâmplă la unii oameni vaccinați.

 

 

Coagularea și contracepția

Pilula contraceptivă orală combinată crește și riscul formării cheagurilor de sânge, dar  cheaguri sunt  formate de un mecanism diferit.

Coagularea este un sistem complex. Implică mai mult decât doar trombocite.

 • Există multe proteine ​​ în plasma sângelui, care, atunci când apar leziuni ale țesuturilor sau vaselor de sânge, lansează o serie de pași pentru a produce fibrină.
 • Aceasta este o proteină insolubilă care se combină apoi cu trombocite și celule roșii din sânge pentru a forma un cheag.
 • Aceste proteine ​​dizolvate sunt numite factori de coagulare, iar unele dintre ingredientele contraceptivelor cresc nivelul anumitor factori de coagulare din sânge.
 • Situația crește șansele formării cheagurilor în vene.

 

Coagularea determinată de mutații genetice

Factorii genetici pot, de asemenea, să acționeze pentru a crește probabilitatea formării de cheaguri anormale la femeile, care iau pilula. De exemplu, o mutație genetică, care afectează un factor de coagulare specific numit factor V Leiden, este asociată cu o creștere de trei ori a riscului. Aproximativ 5% dintre persoanele caucaziene au această mutație.

 

 

Este plauzibil că pot exista factori genetici, care cresc riscul vaccinului AstraZeneca la unii oameni în mod similar, dar în acest stadiu, nu știm.

Nu se știe care  e riscul să faceți vaccinul AstraZeneca în timp ce luați pilula contraceptivă.

 

COVID 19 duce la deficit de trombocite la peste 40% dintre pacienții pozitivi

COVID-19 duce la trombocitopenie (deficit de trombocite) la până la 41% dintre pacienții pozitivi.

 • Pacienții cu forme severe au trombocitopenie în 95% din cazuri.

 

Există numeroase rapoarte de mici cheaguri de sânge în mai multe organe la pacienții cu COVID-19, care cauzează leziuni ale organelor.

Mecanismul din spatele cheagurilor este, de asemenea, neclar.

 

Infecția COVID-19 provoacă, probabil, cheaguri:

 • prin distrugerea măduvei osoase și împiedicarea producerii de trombocite
 • determină sistemul imunitar să distrugă  trombocitele
 • crește rata utilizării trombocitelor pentru a repara daunele din plămâni și alte țesuturi afectate
 • sau vorbim de o combinație a acestor factori

 

 

Foto: pixabay.com

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of