Rezistența la antibiotice. Cum se adaptează bacteriile?

bacterii

Rezistența la antibiotice. Cum se adaptează bacteriile? Rezistența la antibiotice – capacitatea bacteriilor dăunătoare de a supraviețui tratamentului cu antibiotice – este o amenințare în creștere. Îngreunează tratarea infecțiilor, care pun viața în pericol. Crește riscul chiar și al unei intervenții chirurgicale minore.

 

Pentru a rezolva rezistența la antibiotice, cercetătorii trebuie să înțeleagă mai întâi cum să oprească rezistența pentru a începe.

 • Bacteriile își pot rearanja inteligent genetica pentru a se sustrage efectelor unui antibiotic. Au mai multe modalități de evoluție a rezistenței.
 • Ele își pot modifica proteinelor din celulă în care acționează antibioticele.
 • De asemenea, pot dobândi gene care le ajută să producă molecule distrugătoare de…. antibiotice, numite enzime.

 

Strategii implică un cost pentru bacteriile rezistente. Care este acesta?

Producerea de enzime de rezistență necesită multă energie. De asemenea, proteinele modificate nu pot funcționa la fel de eficient ca înainte. Ambii factori împiedică grav bacteriile și le fac să se replice mai încet atunci când antibioticele nu sunt prezente.

Acest lucru conduce bacteriile rezistente să piardă lupta împotriva altor bacterii pentru nutrienți și resurse prețioase, amenințând supraviețuirea lor. Dar bacteriile rezistente au găsit o modalitate de a deveni rezistente la antibiotice, limitând în același timp costurile asociate cu acestea. Cum?

 

Mecanismul, la nivelul integronilor

Integronii sunt biți de ADN, unici pentru bacterii, care permit aceestora să acumuleze gene pe care le dobândesc de la alte bacterii rezistente.

 • Aceste gene de rezistență sunt aliniate în genomul bacteriilor, unul după altul, formând „matrices”.
 • Poziția genelor în matrice are un impact mare asupra nivelului de rezistență al bacteriei.
 • Genele care sunt prezente la începutul matricei sunt puternic exprimate (ceea ce înseamnă că sunt utilizate în mod activ) și oferă niveluri ridicate de rezistență.
 • Genele din spate sunt păstrate în tăcere și pot fi conservate la un cost redus, reducând impactul acestora asupra bacteriilor.
 • În plus, integronii vin cu un truc fantastic: o enzimă, numită integrază, permite bacteriilor să taie și să mute genele din matrice, atunci când sunt în pericol.
 • Se crede că integraza oferă bacteriilor capacitatea de a „amesteca” ordinea genelor lor, lăsând bacteriile să moduleze nivelurile de rezistență la cerere.

 

Strategii potențiale pentru a contracara integronii și rolul lor în rezistență

Antibioticele ar putea fi combinate cu medicamente, care pot inhiba enzima integrază pentru a reduce amestecarea genelor.

 • Medicamentele care opresc „răspunsul SOS” al bacteriei – reacția de ultimă instanță a bacteriilor la antibiotice – ar limita, de asemenea, amestecarea integronului.
 • Așa-numitele medicamente „anti-evoluție”, care nu ucid bacteriile în mod direct, ci ajută la prevenirea evoluției rezistenței, sunt în prezent o zonă activă de cercetare.
 • O alternativă ar fi și exploatarea amestecului de integroni pentru a promova pierderea genelor de rezistență prin ciclism prin diferite antibiotice.
 • Acest lucru ar conduce evoluția bacteriilor într-un mod care le face sensibile la antibioticele inutilizabile anterior.

 

Integronii au evoluat pentru prima dată acum milioane de ani. Dar acum s-au dovedit a fi un mecanism unic pentru ca bacteriile să se adapteze la utilizarea antibioticelor de către oameni și să dezvolte rezistența la acestea. Deși antibioticele salvează nenumărate vieți în fiecare an, ele trebuie, de asemenea, utilizate cu atenție pentru a evita răspândirea în continuare a bacteriilor și bolilor rezistente la antibiotice.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of