Prima menstruație: Poate apărea sarcina?

prima menstruație

Un mit acceptat este ca fetele, după ce au menstruatie, sunt capabile să aibă viață intimă. Fals! Vorbim doar despre un mit.

Prima menstruatie, numită, menarha, înseamnă că s-a pornit un ceas biologic. Axul hipofizo-hipotalamo-tiroido-ovarian este un circuit central, adica guvernat de creier. Acesta controlează aparatul genital feminin. Fetița de 10-11-12 ani, aflată la prima menstruație, nu are ovulatii, nu are un ciclu menstrual real, iar hormonii nu sunt secretati ca la o femeie adultă. Abia dupa 16 ani, sistemul neuro-endocrin al unei adolescente e pregătit pentru viața sexuală. Până la 18 ani, se consideră normal ca menstruația să nu apară lunar.

Prima menstruație. Sarcina

De la prima menstruație până la 18 ani pot să existe ovulații spontane. Iar dacă adolescenta are relatii sexuale neprotejate de prezervativ, ea poate să rămână însărcinată. Metoda calendarului – adica relații sexuale neprotejate în funcție de perioada ciclului menstrual –  nu se poate aplica în adolescență.

Prima menstruație. Riscuri viata sexuala precoce:

Viata sexuală care debutează devreme găseste celulele colului uterin nepregatite. Relațiile intime la vârsta mică înseamnă risc de cancer de col uterin la vârsta adultă.

Alte riscuri pentru cancerul  de col uterin sunt:

  • prezenta virusului HPV
  • parteneri multipli
  • fumatul, care scare rezistenta membranelor  celulare ale colului uterin
  • estrogenii
  • imunitare locală scazută

Pe de alta parte, pana la 18 ani, tot axul neuro-endrocrin e nepregătit și acesta e motivul pentru care apare recomandarea: ”dupa 18 ani”. De aceea, este absolut necesară educația sexuala de la cele mai mici vârste.

 

Foto: Tiny Tribes de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of