Persoanele vaccinate ar trebuie să poarte mască în interior?

delta

Având în vedere că varianta de coronavirus Delta, extrem de infecțioasă, se răspândește într-un ritm alarmant, Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat la sfârșitul lunii iunie 2021 ca oamenii să poarte din nou măști în interior – chiar și cei care sunt complet vaccinați.

 

Care este știința din spatele recomandării OMS?

Există dovezi clare și crescânde că, deși rare, pot apărea infecții descoperite cu COVID-19, chiar și la cei complet vaccinați. Acest lucru este valabil mai ales cu variantele Delta.

Infecțiile la cei care sunt complet vaccinați sunt rare, iar formele grave COVID-19 sunt și mai rare.

Riscul de infecție care duce la boli grave și la deces diferă puternic între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Datele preliminare sugerează că varianta Delta crește riscul de infecție la persoanele care au primit doar prima doză de vaccin.

  • De exemplu, un studiu a constatat că o singură doză de vaccin Pfizer a avut o eficiență de doar 34% față de varianta Delta, comparativ cu 51% față de varianta Alfa mai veche în ceea ce privește prevenirea bolii simptomatice.

Datele sunt mai liniștitoare pentru cei care au fost complet vaccinați.

  • După două doze, vaccinul Pfizer oferă în continuare o protecție puternică împotriva variantei delta, conform datelor din lumea reală din Scoția și o varietate de alte țări.
  • În studiile preliminare din Canada și Anglia, cercetătorii au observat doar o scădere „modestă” a eficacității împotriva bolii simptomatice de la 93% pentru varianta Alfa la 88% pentru Delta.

 

Un raport preliminar recent din Israel este totuși îngrijorător. Înainte ca varianta Delta să fie răspândită, din ianuarie până în aprilie 2021, Israelul a raportat că vaccinul Pfizer a fost 97% eficient în prevenirea bolilor simptomatice. Cu toate acestea, începând cu 6 iunie, varianta Delta circulând mai larg, vaccinul Pfizer a fost eficient cu 64% în prevenirea bolilor simptomatice, potrivit datelor preliminare raportate de Ministerul Sănătății din Israel la începutul lunii iulie.

 

Toate aceste date susțin recomandarea OMS conform căreia chiar și persoanele complet vaccinate continuă să poarte măști.

Cea mai mare parte a lumii are încă rate scăzute de vaccinare, folosește o serie de vaccinuri cu eficacitate variabilă în prevenirea infecției.

În acest context, este logic că OMS ar da o recomandare conservatoare.

 

Cine este protejat, de fapt, de mască?

Ultimul apel al OMS ca persoanele complet vaccinate să poarte în continuare măști este destinat în primul rând să protejeze persoanele nevaccinate –  copiii cu vârsta sub 12 ani care nu sunt încă eligibili pentru vaccinuri.

Persoanele nevaccinate prezintă un risc substanțial mai mare de a se infecta și de a transmite SARS-CoV-2, dar și pentru complicațiile din COVID-19.

Și, din nou, există încă un risc scăzut de infecție pentru persoanele vaccinate, dar acest risc diferă la nivel regional.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of