Norul din tuse. Ce sunt picăturile lui Flügge?

picaturile lui Flugge

Picăturile lui Flügge. Ca să înțelegem când să purtăm mască, avem nevoie de … anatomia picăturilor lui Flügge. Adică un nor eliminat, când tușiți ori când strănutați, și format din gaz, aer cald şi umed, în care se plutesc, în suspensie, picături de diverse dimensiuni. Picăturile pot conţin microbi, care transmit boli.

Picăturile lui Flügge înseamnă secreție nazofaringiană și apar când tușiți, strănutați, vorbiți. Prin evaporare, sunt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici (1–10 μm în diametru), uscate. Aceastea pot rămâne în aer perioade lungi de timp. Așa se transmit boli infecțioase de la un individ la altul, prin intermediul aerului.

Picăturile lui Flügge. Ce boli pot fi transmise?

Varicela, gripa, virozele respiratorii, faringitele, tuberculoza, oreionul, rubeola, rujeola, tusea consulsivă, COVID-19. După un strănut ori după ce tușiți, norul biologic parcurge o distanță de până la 6 metri.

Potrivit cercetătorilor de la MIT, interacţiunea dintre picături şi faza gazoasă a norului creează o circulaţie specială a picăturilor în cadrul norului, care-i permite acestuia să se mărească şi chiar să-şi schimbe direcţia. „Fără nor, picăturile mai mari de 100 de micrometri se propagă până la cel mult 2 metri, în vreme ce picăturile mai mici (între 1 şi 50 de micrometri) nu ar depăşi un metru. Dar, ţinând cont de norul pe care-l formează, constatăm că picăturile mari cad primele, iar cele mici pot parcurge chiar şi 6 metri“, explică Lydia Bourouiba, autor al studiului şi profesor de inginerie civilă şi de mediu la MIT.
Norul produs de tuse ori de strănut se deplasează şi pe orizontală, şi pe verticală, deoarece aerul cald şi umed este mai uşor şi se ridică. Rezultatul: germenii contaminează foarte rapid întreaga încăpere şi, purtaţi de curenţii de aer, ajung chiar şi în alte încăperi. „Dacă atunci când se ridică, intră în sistemele de ventilaţie, germenii pot rămâne acolo pe termen lung“, explică cercetătoarea Lydia Bourouiba.

Picăturile lui Flügge. Port mască?

Da, dacă aveți simptome de infecție respiratorie: tuse, strănut, secreții nazale. Dacă respirați în mască, îi veți proteja pe cei din jur. Dacă nu sunteți bolnav, strănutați ori tușiți în pliul corpului și așa ar trebuie învățați și copii.

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă însă să purtați mască, dacă nu aveți simptomele unei infecții respiratorii. De asemenea, OMS spune că e greșit să purtați două măști una peste alta.

Există două tipuri de măști: măști chirurgicale și măști respiratoare.

Masca chirugicală protejează împotriva agenților infecțioși transmise prin „picături”. Aceste picături pot fi picături de salivă sau secreții din tractul respirator superior atunci când purtătorul expiră. Dacă este purtată de îngrijitor, masca chirurgicală protejează pacientul și mediul său (aer, suprafețe, echipament, loc chirurgical).  Dacă este purtată de un pacient contagios, aceasta împiedică pacientul să-și contamineze mediul. Aceste măști nu trebuie purtate mai mult de 3 – 8 ore.

masca chirugicala
masca chirugicala

Masca respiratoare: un aparat respirator este un echipament individual de protecție care împiedică purtătorul să inhaleze aerosoli (praf, fum, ceață), precum și vapori sau gaze (dezinfectanți, gaze anestezice). Protejează purtătorul de agenții infecțioși transportați în aer, adică împotriva contaminării cu un virus, cum ar fi coronavirus, SARS, gripa. Unele respiratoarele de filtrare pot fi echipate cu o supapă de exhalare pentru a îmbunătăți confortul utilizatorului. Supapa previne condensul din interiorul măștii și ajută utilizatorul să respire ușor în interior și în exterior.

Respiratoarele sunt testate în direcția de inspirație (din exterior în interior). Testele iau în considerare eficiența filtrului și scurgerea la față. În Europa, acestea trebuie să îndeplinească standardul european EN 149: 2001, care are trei clase de respiratori de particule de unică folosință (FFP1, FFP2 și FFP3).

  • FFP1 se referă la cea mai mică filtrare a celor trei măști cu o filtrare cu aerosoli de cel puțin 80% și scurgeri la interior de maxim 22%. Această mască este folosită în principal ca mască de praf (renovări de locuințe și diverse tipuri de lucrări).
  • Măștile FFP2 au un procent de filtrare de minimum 94% și scurgeri de maxim 8% în interior. Acestea sunt utilizate în principal în construcții, agricultură și de către profesioniștii din domeniul sănătății împotriva virusurilor gripei. În prezent, sunt utilizate pentru protecția împotriva coronavirusului.
masca FFP2
masca FFP2
  • Măștile FFP3 sunt cea mai filtrantă mască a FFP-urilor. Cu un procent de filtrare minim de 99% și scurgeri maxime de 2% în interior, acestea protejează împotriva particulelor foarte fine, cum ar fi azbestul. Cea mai bună protecție împotriva coronavirusului.
masca FFP3
masca FFP3

Un pacient contagios trebuie să poarte o mască chirurgicală, imediat ce devine suspect de o boală cu transmitere respiratorie. În Europa, pentru îngrijitori, este necesară o mască respiratoare de cel puțin clasa FFP2. Optim, FFP3 pentru filtrarea maximă a particulelor și aerosolilor, atunci când aveți grijă de un pacient infectat sau suspect de o boală cu transmitere respiratorie.

 

Foto: effelle de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of