Motanul, mai periculos decât pisica. Vezi explicația!

Motanul vine cu cea mai mare cantitate de alergeni in saliva. De fapt, proteinele din saliva sunt alergene, iar numarul acestora e influentata de hormonii motanului. De aceea, motanul e mai periculos decat pisica.

 

Substanta din saliva pisicii este hormonal secretata. Pentru ca vorbim despre un animal extrem de curat, care isi face toaleta in fiecare si si chiar de mai multe ori pe zi, practic fiecare fir de par este imbracat in aceste proteine. Din nou, motanul vine cu cea mai mare cantitate de alergeni in saliva. Din acest punct de vedere, motanul e mai periculos decat pisica, care nu secreta aceeasi hormoni sexuali.

 

Motanul da alergie la distanta!

Motanii sunt periculosi si la distanta. Iata explicatia! Alergenele se ridica in aer si sunt aero- purtate. Prin respiratie, ajung pana in alveolele pulmonare umane. Adica in micile bule din plaman, unde are loc schimbul de gaze, schimbul de ozigen si CO2. Odata intrate in aceste structuri, pot determina crize de astm, chiar daca nu aveti pisica ori… motan in casa.

Alergenii de pisica exista in orice casa, pe orice haina. Chiar daca nu ati interactionat recent cu vreun animal. V-ati da seama, daca ati suferi de alergii. Criza asmatica provocata de pisica este severa. Si, din nou, motanul, mai periculos decat pisica.  In privinta reactiilor alergile pe care le poate provoca in cazul oamenilor.

 

Motanul, bun pentru imunitate

Dar trebuie sa ne uiam 360 de grade cand facem o acuzatie. Si pana acum am acuzat motanii. In casele in care exista animale de companie – caini, pisici, motani, soareci – exista cantitati mari de par. Acesta fac aprte din asa numitul praf de casa – un produs biologic activ. Contine de asemenea acarieni, mucegaiuri, bacterii, fungi. Spre exemplu, daca un motan emite in aer par, acesta e luat pe haine si dus intr-o alta casa, nivelul alergenului ramane foarte mic. Si nu intra in limita de protectie.

Motanul, mai periculos decat pisica. Corect! Dar daca locuieste intr-o casa va lasa in aer cantitati mari de alergeni. Si aceasta cantitate mare de alergeni e asociata cu protectia imunitara. De aceea, e bine ca micutii sa creasca langa un caine, o pisica, un…. motan, un porcusor.  Animalele de companie contin in pielea care se descoameza si in par  – bacterii. Bacteriile produc prin metaboliasmul lor toxine, numite in termen stiintific endo-toxine. Acestea declanseaza in interiorul sistului imunitar uman o reactie de lupta, normala. Luptam cu ajutorul inflamatiei.

Concluzie:

Tocmai aceasta reactie normala de lupta determina un raspuns opus celui patologic din bolile alergice. De aceea, e bine sa lasati copiii sa vina in contact cu animalutele pentru ca acestea repezinta protectie impotriva bolilor alergice! Asa ca schimbam informatia – motanul e mai periculos decat pisica.  Crescut intr-o casa alatri de copii e cel mai bun!

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of