Mâncarea influențează respirația

Mâncarea influențează respirația

Mâncarea influențează respirația. Ca să demonstrăm acest mecanism, luăm recomandările generale, care privesc mesele pacienților cu BPOC sau bronșită cronică obstructivă, o boală sistemică, care prespune lipsa cronică de oxigen din organism. Lor li se recomandă mese cu toate grupele alimentare, în cantități limitate, astfel ca respirația să fie ușoară.

 

Cum apare BPOC?

Fumul, indiferent că provine din poluarea orașului, din țigară ori dintr-o sobă cu lemne ori cărbune înseamnă agresiune chimică. Organismul uman știe sa reactioneze, la orice tip de agresiune, prin inflamație. Inflamația produsă în plămân, după expunerea la fum, crează o substanța numită oxid nitric. Aceasta se poate determina, obiectiv, printr-o investigație numită spirometrie. Demonstrează legatura între leziunile din plămân și fum. Inflamația începe să astupe căile aeriene, sa le facă din ce în ce mai mici și produce leziuni ireversibile. O mică spărtură în parbriz se întinde imediat. Parbrizul spart se numește… bronșita cronică obstructivă sau boală pulmonară obstructivă cronică sau BPOC, adica o boală sistemică, care prespune lipsa cronică de oxigen.

Bronșita cronică este frecventă în România, din păcate slab diagnosticată în primele faze. Deși diagnosticul presupune doar o spirometie. Adica suflați intr-un dispozitiv, care vă evaluează astfel funcția respiratorie.

BPOC. Mâncarea trebui să fie bună!

Mâncarea influențează respirația. Mâncarea este combustibilul de care organismul uman are nevoie pentru toate activitățile, inclusiv pentru respirație. Organismul folosește alimentele pentru energie, ca parte a unui proces numit metabolism. În timpul metabolismului, alimentele și oxigenul sunt schimbate în energie și dioxid de carbon. Alimentele oferă organismului  nutrienți (carbohidrați, grăsimi și proteine) care determină câtă energie veți avea și cât de mult dioxid de carbon veți produce. Dioxidul de carbon este un produs rezidual, care părăsește corpul atunci când respiră (expiră). Dacă în corp există prea mult dioxid de carbon, s-ar putea să vă simțiți slăbit.

 • Respirația necesită mai multă energie pentru persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Mușchii folosiți în respirație necesită de 10 ori mai multe calorii decât cei ai unei persoane fără BPOC.
 • O nutriție bună ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Infecțiile pulmonare sunt boli care duc la spitalizare în cazul  persoanelor cu BPOC, de aceea este important să vă reduceți riscul de infecție urmând o dietă sănătoasă. Cum?

 

Mâncarea influențează respirația. Cum se mănâncă corect?

 • Mențineți o greutate corporală optimă. Dacă aveți greutate excesivă, inima și plămânii trebuie să muncească mai mult, făcând respirația mai dificilă. În plus, greutatea suplimentară poate necesita mai mult oxigen. Dacă sunteți subponderal aveți, de asemenea, riscuri mai mari să suferiți de infecții. Este important să consumați suficiente calorii pentru a produce energie, pentru a preveni astfel slăbirea diafragmei și a altor mușchi pulmonari.
 • Beți multe lichide. Ar trebui să beți cel puțin 6 -8 pahare de băuturi fără cafeină, în fiecare zi, pentru a menține mucusul din plămâni subțire.
 • Includeți zilnic alimente bogate în fibre –  legume, fructe, mazăre uscată și fasole (leguminoase), cereale integrale, paste integrale, orez. Fibra este partea nedigerabilă a alimentelor vegetale. Fibra ajută la mișcarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv, controlează mai bine nivelul glicemiei și reduce nivelul colesterolului din sânge. Scopul pentru toată lumea este să consume 20 – 35 de grame de fibre în fiecare zi.
 • Controlați sodiul (sarea) din alimentație. Mâncarea cu prea multă sare determină organismul să păstreze sau să rețină prea multă apă, ceea ce facee respirația mai dificilă. Se elimină solnița de sare de pe masă și se folosesc plante condimentare pentru amplificarea gustului. Nu adăugați sare când gătiți. Citiți etichetele alimentare și evitați alimentele cu mai mult de 300 mg sodiu / porție.
 • Evitați supraalimentarea și alimentele care provoacă gaze sau balonare. Un stomac plin sau un abdomen balonat  fac respirația inconfortabilă. Ce alimente produc gaz : băuturi carbogazoase, alimente prăjite, grase sau condimentate intens, mere, avocado, fasole, varza, castraveți.
 • Dacă luați diuretice (medicamente care scot apa din organism), ar putea fi necesar să creșteți și aportul de potasiu. Activitatea cardiacă depinde de raportul sodiu-potasiu. Unele alimente bogate în potasiu: portocale, banane, cartofi, roșii.
 • Mestecați lent.
 • Beți lichide la sfârșitul mesei.  Apa înainte sau în timpul mesei unflă stomacul și face respirația dificilă.
 • Mâncați în timp ce stați în picioare, pentru a ușura presiunea asupra plămânilor.

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of