Jumătate dintre adulții nevaccinați au frică de… ac

frica de ac

Fobia de ac se înscriie în fobia legată de medic. Frica poate conduce la panică ori leșin. De ce anxietatea legată de ac a crescut?

 

Frica de injecții a crescut dramatic de la un studiu de referință din 1995 realizat de J.G. Hamilton, care a raportat că 10% dintre adulți și 25% dintre copii se temeau de ace. În acea lucrare, pacienții adulți care și-au amintit când a început teama lor au descris o experiență stresantă în jurul vârstei de 5 ani.

Experiențele copilăriei erau legate de o boală neașteptată. În momentul studiului, vaccinurile erau programate doar până la vârsta de 2 ani. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor născuți după 1980,  rapelul (a doua doză) administrat între 4 și 6 ani au devenit o parte din rutina experienței vaccinului.

Rapelul maximizează și prelungește imunitatea, dar, din păcate, se încadrează în fereastra de vârstă atunci când se formează fobii.

Un studiu canadian din 2012 realizat pe 1.024 de copii a constatat că 63% dintre cei născuți în 2000 sau mai târziu se tem acum de ace.

Într-un studiu din 2017, sse confirmă această creștere a prevalenței: jumătate dintre preșcolarii care au primit toate rapelurile într-o zi – adesea patru sau cinci injecții simultan – se temeau încă sever de ace asemenea preadolescenților.

 

Frica de ac afectează cât de dispuși sunt adolescenții și adulții să se vaccineze

Un studiu din 2016 a constatat că frica de ac este cel mai frecvent motiv pentru care adolescenții nu au primit al doilea vaccin HPV. Lucrătorii din domeniul sănătății nu fac excepție: un studiu din 2018 a constatat că 27% dintre angajații spitalului au evitat vaccinurile antigripale din cauza acestei frici. Și cel mai recent, un sondaj național din aprilie 2021 pe 600 de adulți din SUA încă nevaccinați cu COVID-19 a constatat că 52% au raportat frică moderată până la severă de ac.

 

Soluții potențiale pentru adulți

Pentru copii, dovezile arată că  distragerea atenției de la procedură este cea mai eficientă în reducerea suferinței. Adulții nu sunt însă doar… copii mari, dar combinarea acestor concepte cu rezultatele studiilor disponibile cu privire la injecția adulților sugerează câteva intervenții potențiale. Pentru mulți care doresc un vaccin, dar au nevoie de sprijin, iată ce știm:

1. Reducerea durerii

Ameliorarea durerii prin injecție poate reduce frica acului, oferind pacienților un sentiment de control. De exemplu, un grup de pacienți din Noua Zeelandă pierdeau în mod repetat injecțiile lor lunare cu antibiotice pentru bolile reumatice de inimă. Medicii lor au creat o clinică și au oferit fie anestezice, fie un dispozitiv cu vibrații reci, fie ambele în timpul injecției. Intervențiile la 107 adulți au redus durerea și frica cu 50% după trei luni. Șase luni mai târziu, toți își făceau injecțiile.

Mai exact pentru vaccinare, aplicarea unui dispozitiv rece  la locul injectării cu un minut înainte de injecție, apoi apăsarea chiar deasupra locului în timpul injecției, a ameliorat durerea.  A fost cea mai eficientă metodă împotriva fricii de ac.

Un dispozitiv din plastic în formă de potcoavă, care folosește vârfuri ascuțite pentru a confuza nervii, a redus, de asemenea, durerea la injecție, dar a crescut anxietatea, posibil din cauza disconfortului de la vârfurile în sine.

2. Terapia psihologică

Terapia bazată pe expunere implică solicitarea unui pacient să clasifice anxietatea cauzată de părți ale unei proceduri, cum ar fi vizualizarea unei imagini cu un garou sau abiecte ascuîite.

Pacientul se expune treptat într-un mediu controlat.

Cu toate acestea, niciunul dintre cele trei studii care au testat această abordare asupra fricii de ac la adulți nu a arătat reducerea fricii pe termen lung. Unul dintre studiile care au predat tehnici de reducere a leșinului a fost însă considerat un succes. Leșinul sau sincopa vasovagală și frica de ac sunt adesea combinate.

 

De ce leșinăm?

Mușchii stomacului se încordează, crește volumul de sânge pe care inima îl poate pompa, menținând sângele în creier pentru a preveni senzația de amețeală dn timpul procedurilor cu ac. Ața se produce leșinul.

 

Distragerea atenției

În mod surprinzător, nu există studii privind adulții care folosesc distragerea atenției de la injecții.

Pentru a reduce frica de ac, cercetările sugerează  – cu cât mai multe injecții, cu atât mai bine.

Un studiu din 2018 care a rezumat cercetările privind durerea provocată de vaccin a concluzionat că dispozitivele de răcire și vibrații operate de pacient, combinate cu tehnici de distragere a atenției, au fost cele mai eficiente.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of