Insomnia arată depresie

Insomnia arată depresie

Insomnia arată depresie. Tulburări de somn- iată de ce s-au plâns cei mai mulți oameni în timpul pandemiei. Insomnia scade controlul asupra emoțiilor. Pe de altă parte, depresia și anxietatea au drept simptom… insomnia.

 

Cercetările preliminare din Europa și Statele Unite sugerează că, deși regulile de izolare socială au lăsat multor persoane mai mult timp pentru odihnă nocturnă, calitatea reală a somnului a fost mai slabă. Un sondaj efectuat pe 435 de adulți din Austria, Germania și Elveția sugerează că oamenii au dormit cu aproximativ 15 minute mai mult în fiecare noapte, dar oamenii raportează că  somnul a fost de slabă calitate. Studiul a fost realizat pe o perioadă de șase săptămâni, de la mijlocul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, într-o perioadă în care țările cercetate au aplicat unele dintre cele mai stricte măsuri pandemice. Cu școlile și majoritatea magazinelor închise, iar călătoriile și socializarea limitate, viața publică a ajuns la un… blocaj virtual.

„Cu toate acestea, în eșantionul nostru, calitatea generală a somnului a scăzut. Credem că povara auto-percepută, care a crescut substanțial în timpul acestei blocări fără precedent, ar fi putut să depășească efectele benefice ale agitației sociale reduse”, spune cercetătorul Christine Blume de la Universitatea din Basel, Elveția.

 

Somnul controlează sistemul imunitar

Se știe că programul insuficient de somn, dar și somnul de proastă calitate duc la probleme majore de sănătate. Înainte de miezul noptii începe așa numitul ritm circadian, care e scris în codul genetic al oricarei persoane. Nu poate fi schimbat. Lipsa somnului mai mult de două săptămâni afectează în primul rând sistemul imunitar. Fenomenul are legatură atât cu infecții mai dese, dar și cu bolile cardio-vasculare, diabetul și afectiunile neurologice. La început, apar disfuncțiile. Sindromul de colon iritabil poate fi frecvent dat de lipsa de somn.

 

Insomnia scade controlul emoțiilor

  1. Insomniile sunt cele care determină, la un moment dat, depresie și anxietate. Se consideră insomnie și somnul incomplet, și dacă adormiți greu. La două, trei, patru dimineața. Insomnia are efect direct asupra emoțiilor. Mai exact, scade controlul asupra emotiilor. Necontrolând emoțiile, nu vă mai apreciați corect și nici ce se întâmplă în jurul dumneavoastră nu mai apreciați corect. Apar stări depresive, anxioase.
  2. Insomnia arată depresie. Pe de altă parte, depresia, dar si anxietatea au drept simptom insomnia. Cele două afecțiuni nu trec de la sine. Stările depresive sau frica exagerată nu au nevoie de confesiuni în fața prietenilor, care, invariabil, vă vor încuraja. Îndemnurile ”o să fie bine”, de fapt, accentuează și mai mult starea de culpabilitate a celui afectat de boală. Depresia atinge peste 20% dintre adulți, pe parcusul vieții. Modificările biochimice induse de depresie ori anxietate trebuie readuse la normal cu substanțe active.

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of