Hormonii tiroidieni. Înfometarea îi distruge!

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni. În copilărie, înainte de sarcină, după sarcină, după un eveniment foarte stresant, după menopauză. În cadrul dietelor aberante, care presupun înfometare. În aceste momente, aveți nevoie de endocrinolog. Vezi motivele!

Copilăria. Creștere de 4 cm pe an 

Un examen endocrinologic în copilarie – iată ce nu trebuie să treacă cu vederea părinții. Copilul trebuie să crească în înălțime, în fiecare an, 4 cm. Această creștere arată normalitatea sistemului endocrin. Pentru endocrinolog, creșterea în înălțime este cel mai important parametru. Și trebuie monitorizată.

Hormonii tiroidieni. La vârstă mică, statistic, fetițele pot fi afectate de tiroidita autoimună.  Deseori, în copilărie, se pot constata și inflamații ale acestei glande produse de virusuri.

Sarcina. Examenul de foc pentru tiroidă 

Perioada de sarcină este grea pentru glanda tiroidă. Își mărește volumul de aproximativ 3 ori. Din mai multe motive:

  • crește necesarul de iod în sarcină
  • crește fluxul de sânge în organismul gravidei

Din aceste motive, glanda trebuie sa lucreze suplimentar. Când aflați de existența sarcinii, mergeți la o evaluare endocrinologică, nu doar la medicul ginecolog.

După naștere. Obligatoriu, ecografie de tiroidă

La 3 luni după naștere, e obligatoriu sa mergeti la specialistul endocrinolog. Frecvent, se constată tiroiditele auto-imune. Acestea nu dor. Majoritatea se declanșează la 3 luni după naștere.  Trebuie tratate pentru că sistemul imunitar lovește în glandă și o poate lăsa fără funcție.

Menopauza demască probleme anterioare

Hormonii tiroidieni. Toate simptomele neuro-vegetative de la menopauză (pusee de căldură, agitație) pot mima o problemă tiroidiană sau chiar pot demasca. Dacă o femeie avea noduli pe tiroidă și nu știa de aceștia, la menopauza, din cauza furtunilor hormonale, acești noduli pot să se încălzească, adică să își crească potențialul periculos. La menopauză, mergeți la o evaluare la endocrinolog.

Înfometarea inactivează hormonii tiroidieni

Dietele drastice, care presupun înfometarea, lovesc direct în această glandă.  De ce? Hormonii tiroidieni sunt cei care reglează metabolismul. În cazul persoanelor care se înfometează, organismul trece într-un stadiu de încetinire a metabolismului.  Hormonii tiroidieni, în loc să fie eficienți, vor deveni inactivi.

Cu alte cuvinte, înfometarea prelungită vă poate lăsa fără hormoni tiroidieni.

Nu din cauza tiroidei vă îngrășați, ci din cauza kilocaloriilor în exces aduse prin alimente în exces. Dar, la polul opus, înfometarea vă poate lăsa fără funcție tiroidiană. 

 

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of