Hipertensiunea lovește inima și rinichii. De ce?

Hipertensiunea

Hipertensiunea. 7,4 milioane de români au această boală. Unii nu o tratează pentru că… nu știu de ea. Nu dă simptome. În lipsa tratamentului, apare insuficiența cardiacă și insuficiența renală.

Ce este hipertensiunea?

Tensiunea arterială este presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge, de fiecare dată când inima se contractă pentru a pompa sânge prin tot corpul. Hipertensiune înseamnă că valorile măsurate sunt mai mari de 140/90 milimetri coloană de mercur (mm Hg). Este o boală care nu trebuie neglijată. Odată diagnosticată, tratamentul se menține toată viața. În lipsa tratamentului, pagubele biologice sunt iremediabile și apar chiar în mușchiul cardiac. Dar și în rinichi.

Insuficiența cardiacă. De ce hipertensiunea lovește chiar inima? 

Ne imaginăm inima că are în față un perete rigid. Trebuie să învingă presiunea acestui perete ca să poată arunca sânge în față. Depune un efort mare, dar se adaptează! Prin păcate, procesul de adaptare al inimii înseamnă că își îngroașă pereții, ca să fie mai puternică. Odată însă cu îngroșarea pereților, acest organ vital devine ineficient. Boala se numește hipertrofie ventriculară stângă. Are drept capăt de linie insuficiența cardiacă, adică inima nu mai este în stare să irige tot organismul.

Insuficiența renală. De ce hipertensiunea lovește rinichii?

Simultan, hipertensiunea distruge funcția renală. Cum? Haideți să ne imaginăm care sunt fluxurile în organism.

Primul fux: Prea mult sânge

Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului. Dacă rinichiul nu mai elimină sarea cum trebuie, atunci acea sare rămâne în organism. Sarea atrage apa. Odată ce aveți multă apă în organism,  volemia – cantitatea de sânge din organism – crește. Inima e supusă unui stres mai mare ca să rezolve această cantitate mult mai mare.

Al doilea flux: Sarea intră în peretele vaselor

Pe de alta parte, sarea conține sodiu și clor. O linguriță de sare, adica doza zilnică permisă, înseamnă o cantitate de sodiu de sub 2 grame. De ce e important ca un hipertensiv să știe de condiția lui și să-și auto-limiteze sarea zilnica? Sodiul ajunge să intre în peretele vaselor de sânge. Odată intrată această substanță în peretele vasului, vasul are tendința să țină sodiul în structura sa musculară. Și autointreține retenția de sare.  Adică va crește și mai mult cantitatea de sânge, va crește și mai mult tensiunea arterială.

Al treilea flux: Diabetul determină hipertensiune

Dacă aveți neșansa să suferiți și de diabet, boala, la rândul ei, distruge vasele de sânge. Situația crește și ea… tensiunea arterială. Cele doua boli  – hipertensiunea și diabetul – lovesc, simultan, în rinichi. Aceste două organe, rinichii, sunt, de fapt, niște filtre. Hipertensiunea și diabetul lărgesc filtrele și așa rinichii încep să piardă proteine. Situația poate duce până la așa numita acidoza metabolică, o intoxicatie care produce colaps.

Concluzie:

  • Tensiunea arterială se măsoară de două ori pe an. Din copilărie.
  • Dacă apare hipertensiunea, aceasta se tratează toată viața.

 

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of