Grepfruit-ul interactioneaza cu 200 de medicamente

Un pahar de suc de grapfruit contine 250 de ml, doua pahare – 500 de ml. Acesta cantiate inhiba ficatul. Iata cum!

 

500 de ml de suc proaspat de grepfruit intra in circuitul digestiv si apoi ajunge in ficat. Aici, are efect inhibitor enzimatic. Mai exact, anumite substante din grepfruit inhiba activitatea enzimelor hepatice care biotransforma medicamentele.

 

Daca luati medicamente, nu consumati sucul acestui fruct. In ce conditii e periculos:

 

  • Daca luati anti-coagulante orale
  • Daca vi s-au prescris anti-diabetice orale

 

Inhibarea bio-transformarii din ficat inseamna ca medicamentele nu vor fi bine procesate de catre ficat. Rezultatul? Creste concentratia substantelor active din medicamente in sange. Se numeste concentratia plasmatica.

Si, cu aceesi doza de medicament – prescrisa de medic –  veti ajunge la supradozare. Doar pentru ca, in aceeasi zi, ati consumat suc de grepfruit.

 

Reactii adverse:

Pentru ca substanta activa a medicamentelor – anticoagulante orale ori antidiabetice orale – va fi mai mare in sange, pot aparea reactii severe:

  • la anticoagulente – hemoragie in diferite organe
  • la antidiabetice – coma hipoglicemica

 

Concluzie:

Daca sunteti sub tratament cu una dinte cele doua clase de medicamente – anticoagulante orale sau antidiabetice orale – ori cu mai multe medicamente in acelasi timp – nu consumati suc de grepfruit ori fructe ca atare, peste 500 de grame pe zi.

 

**

Grepfruit-ul rosul contine licopen, un antioxidant pe care il gasim de asemen ea in rosii. Este o substanta importanta pentru dieta zilnica. Are, de asemenea, vitamina C si potasiu, asadar este un aliment bun, consumat chiar zilnic, daca insa nu luati simultan medicamente.

Pentru ca are fibre insolubile, ajuta tranzitul intestinal. De asemenea, prin fermentarea acestor fibre in intestin, se descarca in circulatia generala acizi grasi, care contribuie la formarea imunoglobulinelor A. Sunt parti ale sistemului imunitar, care apara mucoasele.

**

Grepfruit-ul este un fruct citric mare, un hibrid dintre pomelo si soiuri de portocal.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of