Fructele de padure congelate sunt bune?

O cescuta de fructe de padure consumata zilnic asigura toata cantitatea de nutrienti, pe care ii puteti obtine din vegetale. Dar daca acestea au fost congelate, isi mentin calitatile? Mai sunt bune?

 

Fructele de padure, indiferent ca vorbim depre zmeura, mure, afine, catina, paducel au un singur lucru in comun. Intr-un continut extrem de mic, inglobeaza cea mai mai cantitate de nutrienti pe care poate sa o ofere natura.

 

Ce inseamna nutrienti?

Sunt substantele cu ajutorul carora traieste orice organism. Substantele care hranesc sunt macronutrientii  – glucide, lipide, proteine – si micronutrienti – vitamine si minerale.

Micronutrienții includ antiodixantii si fitonutrientii.

 

Contin toate vitaminele hidrosolubile

Fructele de padure contin toate vitaminele hidrosolulbile. In principal, vitamina C si tot grupul de vitamine B. Vitaminele hidrosolubile sunt cele care se absorb din intestin si apoi se elimina prin urina.

 

Cum se congeleaza fructele de padure?

  • Fructele de padure se congeleaza fara sa le spalati in prealabil
  • Se pun in pungi de congelare, atat cat mancati  – o portie
  • Se decongeleaza si se consuma imediat
  • Cea mai buna decongelare este in frigider, le lasati peste noapte

 

Prin congelare, stim ca ingheata apa continuta. Prin decongelare, fructele vor rupe membrana celulara. Iar apa continuta – numita apa biologica – se scurge.

Din nou, fructele de padure congelate sunt bune? Da, sunt excelente si mentin toti nutrientii. Recomandarea este insa sa le consumati si sucul care rezulta prin decongelare. Acolo unde se gaseste atat membrana celulara a fructelor, cat si apa biologica pe care o contin.

 

De ce avem nevoie de antioxidanti?

Odata ce consumati un aliment, acesta va fi descompus in intestinul substire pana la molecule care pot circula prin sange. De aici, pleaca spre ficat. Si va fi detoxifiat de celula hepatica.

Celula are un sistem de antioxidanti, construit sub forma unui scut strategic, care o apara produsii toxici din mediu si din metabolismul propriu. Glutationul e cel mai important antioxidant, situat chiar in celula hepatica. Pe scurt, radicalii liberi, care se formeaza in organism, sunt molecule instabile, care pot genera formatiuni anormale. Antioxidantii sunt cei care lupta cu aceste molecula instabile. Si le distrug.

 

Gemul de fructe de padure pastreaza nutrientii?

Toate fructele de padure contin fitonutrienti, adica pigment, culoare.  Acesti fitonutrienti sunt rezistenti la caldura si la lumina. Cu alte cuvinte, nu se degradeaza daca ii tinetri in  lumina. Nu se degradeaza daca ii fierbeti si ii consumati sub forma de dulceata ori gem. Gemul ori sdlceata diin fructe de padure este plina de nutrienti.

 

Cel mai bun gem, din congelate. Cum se face?

Cel mai bun gem, cel mai bogat in fitronutrienti,  se face simplu, dintr-o punga mare de fructe de padure congelate.

  • Puneti pe foc fructele congelate, in jumatate de cana de apa plata.
  • Il lasati sa fiarba, sa dea in clocot. Si sa scada putin apa. Il puneti apoi la racit.
  • Cand e cald, mixati cu miere. Rezulta un produs gourmet, caruia nu i-ati deteriorat nutrientii. Mierea incepe sa isi piarda enzimele abia la  65 de grade Celsius.

Puteti sa o integrati intr-un continut  cald, fara sa piarda enzime. De asemenea, abia dupa 65 de grade Celsius incepe sa descarce HMF in catitate mare. Cand gemul e caldut, nu o distrugeti.

Gemul se pune apoi la frigider si se consuma in decurs de o saptamana.

 

Concluzie:

Fructele de padure congelate sunt bune, daca le consumati cu tot cu sucul rezultat. Asa consumti si apa biologica pe care o contin.

Gemul de fructe de padure contine fitonutrienti. Acestia nu se pierd prin procesare termica. De asemenea, gemul este un produs bun nutritional.

 

Foto: Robert Oprea

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of