Fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului)

ICSI sau injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului este o metoda de fertilizare umana asistata. Se foloseste cand spermograma e sub parametrii normali.

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului) inseamna cu adevarat fertilizare artificiala. Iata motivele!

 

Cum se face ICSI?

Sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selecteaza cei mai buni spermatozoizi. Ii injecteaza apoi in fiecare ovocit matur. Vorbim despre interventie umana, adica vorbim despre adevarata fertilizare artificiala. Dupa recoltarea din ovarele femeii, ovocitele – celulele reproducatoare feminine –  ajung in laboratorul de embriologie, situat in clinicile de fertilizare umana asitata, langa sala de interventii chirurgicale. Ce se inamapla in labot

 

Ovocitul, prima selectie naturala

Ce se intampla in laborator? Ovocitul (celula reproducatoare feminina) nu arata ca o simpla celula, ci este invelit intr-o masa gelatinoasa. Aceasta are rolul in principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasa inseamna, de fapt, prima selectie natuala pe care o face natura, chiar inainte de a incepe viata. Nu orice spermatozoid poate sa strabata masa gelatinoasa a ovocitului  si sa il fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite aceasta masa. Cum? Cu ajutorul unei substante care se gaseste in mod natural in capatul spermatozoidului. Substanta se numeste acid hialuronic. Masa gelatinoasa care protejaza ovocitul (celula reproducatoare feminina), dupa ce intra in contact cu spermatozoidul, va fi topita de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolva, dispare.

Manevra necesita o foarte buna manualitate din partea embriologului.

 

Cand se face ICSI?

Se foloseste cand spermograma nu este in limite normale.  Sunt viabili, posibil, doar cativa spermatozoizi. Si echipa medicala din centrul de fertilizare umana asistata alege ca acestia sa fie injectati, asistat in laborator,  direct in ovocit.

 

Cum apare viata?

Dupa fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului) , embriologul are vizibilitate asupra ovocitului in mod natural.  Poate sa observe la micoscop daca acesta a fost fertilizat. Fertilizare inseamna aparitia a 2 pronuclei  – unul de origine feminina si unul de origine masculina. Daca exista acei doi pronuclei, inseamna ca ovocitul a fost ferlizat normal. Are deja informatie gentica.  A aparut viata!

 

Cum apar erorile genetice?

Ovocitul normal are  23 de cromozomi, iar spermatozoidul  – alti 23 de cromozorni. Inainte de fertilizarea naturata – si ovocitul si spermatozoidul au un numar dublu de cromozomi, aceasta inseamna ca sunt imaturi. Si ovocitul si spermatozoidul  trebuie sa isi injumatateasca numarul de cromozomi.

Pentru a fi matur, ovocitul trebuie sa isi expulzeze jumatate din materialul genetic. In aceasta etapa, in mod spontan, pot aparea erori.  Ovocitul ramane cu un cromozom in plus sau in minus. Daca acesta e fertilizat, apar defecte genetice, de exemplu trisomiile – simdrom Down, sindrom Edwards.

La fertilizarea umana asitata, aceste erori se pot verifica in laboratorul de genetica, inainte de implantarea embrionului in uter. Verificarea se numeste PGS – preimplantation genetic diagnosis.

 

Foto: pixabay.com.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of