Fără sare și ibuprofen!

Sarea și ibuprofenul cresc tensiunea

Ibuprofenul, paracetamolul, aspirina sunt cele mai vândute anti-inflamatoare nesteroidiene. Intră in grupa OTC-uriloe, adică se vând fără rețetă. Și nu se combină cu sarea de bucătărie! Anti-inflamatoarele nesteroidiene reduc inflamația și au efect analgezic și antipiretic (scad febra). Cele mai cunsocute sunt ibuprofenul, paracetamolul, aspirina și diclofenacul (cel mai vechi de pe piață).

Cum reduc simptomele neplăcute?

Anti-inflamatoarele nesteroidiene inhibă reversibil o enzimă numită ciclo-oxigenaza. Aceasta enzimă este implicată în sinteza de prostaglandine- molecule mesager într-un proces inflamator – la nivel central și periferic. Asa apare efectul analgezic, antiinflamator și antipiretic. Ciclo-oxigenaza se găsește în două forme: COX -1 si COX -2.

  • Inhibarea COX 1  – genereaza efecte secundare.
  • Inhibarea COX 2  – are efectul antiinflamator.

Riscuri:

Studiile efectuate au ajuns la concluzia că inhibarea COX 2 induce risc cardiovascular. De aceea, medicamentele se iau pe termen lung doar la recomandarea specialistului. Risc cardio-vascular înseamna risc de infarct miocardic  și accident vascular cerebral.

De regim alimentar fără sare?

Doar medicul poate să prescrie antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung. Aceasta din cauza celor două tipuri de riscuri: hemoragie gastro-intestinală și risc cardiovascular ( infarct miocardic acut și accident vascular cerebral).
  • Pacientii hipertensivi au risc cardiovascular, daca tensiunea arterială e necontrolată.
  • Antiinflamatoare nesteroidiene produc retenție hidro-salină. Cu alte cuvinte, fluidul se acumulează în organism și crește volemia- volumul de sânge circulant. Simultan, crește presiunea din vase, așadar crește tensiunea arterială.

Este motivul pentru care se consumă puțină sare simultan cu anti-inflamatoarele nesteroidiene.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of