COVID-19: Cum se face testul?

COVID-19: exudatul faringian

COVID-19 este un virus cu transmitere aeriană, cel mai frecvent poate fi identificat în secrețiile respiratorii prin exudat nazal, faringian, spută sau lavaj bronhoalveolar. Cum se face testul?

 

Exudatul faringian:

Secrețiile respiratorii de la pacienții infectați au arătat ca virusul SARS-CoV-2 variază în secrețiile respiratorii:

  • exudat faringian – 32%
  • avajul bronhoalveolar  – 93%
  • coronavirusul viu (care poate fi transmis) a fost detectat și în proba de fecale – 29% dintre probe
  • foarte rar în sângele pacienților – 1% dintre probe
  • probele de urină au fost toate negative

Conform ghidului elaborat de OMS, etapa esențială în diagnosticul COVID-19 este identificarea virusului SARS-CoV-2. Diagnosticul infecției cu noul coronavirus se pune în prezent pe baza detecției acidului nucleic viral, prin real time PCR în exudat nazo-faringian, lavaj brohoalveolar sau aspirat traheobronșic.

Ce înseamnă detecția prin PCR?

SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN (informația genetică e codificată sub formă de acid ribonucleic) este necesară adăugarea enzimei revers transcriptază, care transformă fragmentele de ARN în secvențele corespunzătoare de ADN.

Prin procedeul RT-PCR, secvențele ADN sunt multiplicate, astfel încât ating o concentrație suficientă pentru a fi identificate. Ulterior, se adaugă un marker fluorescent, care recunoaște în mod exclusiv secvențe genetice specifice virusului SARS-CoV-2. Astfel, proba este considerată pozitivă dacă apare fluorescența (adică prezența virusului e confirmată de existența secvențelor genetice unice).

Exudatul faringian. Ce este faringele?

În faringe, s-au constat cantități mari de virus la pacienții infectați, dar și în plămâni. Faringele poate fi spălat cu apa, dacă beți la fiecare 15 minute. Faringele este organul la nivelul căruia tractul respirator (calea respiratorie) se încrucişează cu tractul digestiv (calea digestivă). Rinofaringele reprezintă etajul superior al faringelui, are o formă cuboidală şi este constituit din 6 pereţi. Aici se găsesc, printre altele: orificiile faringiene ale trompei lui Eustachio, fosetele Rosenmuller, calea de comunicare cu fosele nazale.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of