Embrion ziua 3 vs. ziua 5

embrion ziua 3 vs. embrion ziua 5

La fertilizare in vitro standard, aportul embriologului e minim. Fertilizarea in vitro (in laborator) are loc identic ca in vivo, adica in trompele uterine ale mamei. Facem diferentele. Embrion de ziua 3 vs. embrion de ziua 5.

 

Dupa recoltarea ovocitelor din ovarele femeii, sub anestezie, in sala de operatie, acestea sunt introduse in tuburi incalzite. Si duse in laborator. Aici sunt spalate, identificate sub microscop si puse in incubator. In acelasi loc, sunt spusi spermatozoizi si lasati in incubator peste noapte, timp de 12-16 ore. In acest timp, un spermatozoid va fecunda ovocitul, asa cum se intampla si in trompele uterine ale femeii. Dupa cele 16 ore, se poate observa la microscop daca ovocitul a fost fertilizat. Ferlizare inseamna aparitia a doi pronuclei. Apare ADN-ul, adica a aparut o noua viata!

Embrion ziua 3 vs. ziua 5. In laborator, embriologul cultiva embrionul timp de 3 ori 5 zile. In conditii identice mediului intrauterin.

 

Embrionul de ziua 3:

Toti embrionii de ziua 3 arata la fel. Se vad intre 6 si 12 celule in fiecare embrion.  Pot fi evaluate doar din perspectiva aspectului. Adica din perspectiva morfologica.

Embriologul vede:

  • daca dimensiunea e similara la toate celulele nou formate
  • sa nu aiba fragmentari, adica sa nu fie divizate in multe celule mici

 

Embrionul de ziua 5:

Embrionul de ziua 3 vs. embrionul de ziua 5.  In ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numeste acum blastocist.  Recomandarea generala este ca viitorii parinti sa astepte pana in ziua a cincea pentru embrio-transfer, pentru transferul in uterul mamei.

In ziua 5, embriologul are mai multe informatii despre embrion. Si stie care dintre acestia a trecut de ziua 3. Uneori, in ziua 3, se opresc in evolutie spontan.

In embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza doua aspecte importante:

  • masa celulara interna  – din care se va forma embrionul si apoi copilul
  • trofectodermul din care  se va forma placenta – acesta trebuie sa arate normal pentru ca, fara o placenta viabila, embrionul nu are sanse sa se dezvolte

In ziua 5, embriologul poate recolta cateva celule din blastocist pentru biospie. Ulterior, proba se duce in latoratorul de genetica. Prin analiza numita PGS, se face un screening  genetic, adica se vad defectele mari genetice.

 

Embrion ziua 3 vs. ziua 5:

Calitatea embrionilor din ziua 3 si din ziua 5 este data de doua aspecte: masa celulara externa si trofectodermul. Embrionii vor prima scoruri, unde:

A  – este calitate de top

B  – foarte bun

C – se implanteaza doar cu acordul mamei informate

D – nu e recomandat pentru implantare

In privinta supravietuirii  in uterul matern, nu este nicio legatura intre ziua 3 si ziua 5. Daca embrionul e competent genetic, va supravietui in uterul matern.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of