E daunator teflonul?

Vase de gatit acoperit cu un strat de teflon, adica un polimer, adica un pastic. Teflon este denumirea comerciala a materialului numit termoplast. Si este vandut doar de firma Du Pont. E periculos?

 

Materialul, numit termoplast, adica plastic rezistent la temperatura, se pune pe suprafata unei tigai spre exemplu in straturi de 10 ori 20 de microni. Cu cit mai multe straturi, cu atat mai bine.
Odata ce introduceti un aliment intr-o tigaie acoperita cu termoplastic sau Teflon, spre exemplu peste fara adaos de apa ori ulei. Nu e bine sa il tineti pana apare fum. De fapt, fumul e toxic, odata inhalat. Nu aveti cum sa ingerati mancare cu teflon.
E bina sa prajesc in teflon?

Daca gatiti in ulei – atunci uleiul se numeste bariera si alimentul intra in contact doar cu uleiul si nu cu teflonul.
Termoplasticul ajunge sa de degradeze dupa temperatura de 260-270 de grade Celsius. Uleiurile comerciale nu ajung la acest punct de fum.
Se numeste punct de fum temperature la care un ulei se degradeaza, adica incepe sa scoata… fum.
Uleiul, spre deosebire de apa care se evapora, scoate direct fum.

 

Ce ulei e periculos la incalzire?

Uleiul de floarea soarelui are un punct de fum intre 204 si 210 grade Celsius. Nu va ajunge nicodatata, in tigaie, 260-270 de grade Celsius, temepratura de tegradare a teflonului.
Singurul ulei care permite un punct de fum extrem de inalt este cel de avocado. Are puncul de fum la 270 de grade Celsius. Dar pretul este restrictiv in Romania. Recomandare ar fi totusi sa nu gatiti cu ulei de avocado in tigaie de Teflon.
**

Cine e toxic? Teflonul sau fumul?

Daca uitati o tigaie -acoperita cu termoplastic – pe foc, atunci fumul rezultat este toxic. Deschideti imediat geamul. Fumul poate fi amenintator de viata pentru pasarile crescute in casa. Aparatul lor respirator e mai sensibil decat cel al unui mamifer.
**

Daca baza de gatire este apa, pusa intr-o tiga de Teflon, atunci nu este nicio problema. Apa fierbe la 100 de grade Celsius, iar alimentele gatite in ea nu depasesc acesta temepratura. Pentru ca ar interzice legile fizicii.

**
In 2013, Food and Drug Administration a interzis folosirea PFOA in vasele acoperite cu termoplastic. PFOA este o substanta considerata toxica.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of