COVID-19: De ce vreau dulciuri tot timpul?

Dulciuri, de la receptori de stres

Dulciuri, de la receptori de stres. Izolarea socială crează inflamație cronică. Dacă v-ați face acum analizele de sânge, cel puțin două teste de inflamație ar ieși modificate. În acealași timp, izolarea vă face să visați la prăjituri. Și să aveți insomnii. De ce?

În primul rând, nu aveți vreo vină că visați doar la dulciuri și la alte bombe calorice. Motivul științific se numește sistemul endocanabinoid, responsabil pentru reglarea răspunsului imunitar, dar și pentru reglarea apetitului, spune neurologii Universității din Chicago.

Dulciuri, de la receptori de stres

Sistemul endocanabinoid a fost descoperit relativ recent.  Modulează funcțiile cerebrale, endocrine, dar și componentele sitemului imunitar. Pare că are o importanță uriașă în răspunsul la stres. De fapt, receptorii canabinoizi, localizati in creier, sunt mai mulți decât orice alt neurotransmițător. Sistemul endocanabiod, cunoscut și sub abrevierea de ECS, are un rol crucial în menținerea homeostazei.

Ce e homeostaza?

Aceasta este proprietatea organismului de a menține într-o stare de echilibru parametrii săi de funcționare, precum temperatura internă, procentul de apă din corp, nivelul hemoglobinei. În momentul în care acești parametri se dezechilibrează, organismul intră în starea cunoscută, popular, sub numele de boală. Homeostaza este menținută prin funcția de feedback negativ. Mai exact, în momentul în care unul sau mai multi parametri ai organismului ies din valorile normale, creierul transmite un mesaj corpului pentru a interveni și a corecta acel dezechilibru. Procesul se realizează prin intermediul sistemului endocanabinoid.

Revenind la dulciuri mâncate în neștire. Dulciuri, de la receptori de stres. Avem explicația științifică. Perioadele de izolare socială se asociază cu nevoia de carbohidrați. În plus, stresul cronic dă insomnii, care, la rândul lor, măresc… nevoia de dulce.

Ce înseamnă insomnie?

  • Somnul e de slabă calitate, vă treziți des.
  • Nu mai aveți perioade de somn adânc, necesare creierului. ”Doar în perioadele de somn adânc, creierul nu mai produce în exces hormoni de stres,  în special cortizol”, spune National Sleep Foundation. ”Fără aceste semnale chimice provenite de la creier în timpul somnului adânc, veți produce cortizon în catitate mare după-amiaza și seara devreme – cam în momentul în care ar trebui să vă pregătiți de somn”. Aceasta  înseamnă că veți dormi și mai prost!

Dulciuri, de la receptori de stres. În același timp, lipsa somnului afectează sistemul endocanabinoid. Și apare un cerc vicios: nu dorm bine, vreau dulciuri, mănânc dulciuri, dorm și mai prost!

Cum vă ajutați? 

  • Încercați să mențineți un program de somn. Aceeași oră de culcare, aceeași oră de trezire.
  • Mergeți prin casă, de fapt, faceți ture prin casă.
  • Întindeți și tensionați fiecare grupă musculară din corp, menținând tensiunea până la 20 de secunde. Apoi eliberați rapid tensiunea și imaginați-vă că respirați prin acea parte a corpului.
  • Nu vă uitați la dispozitive, care emit lumina albastră (telefon, telvizor, tabletă), înainte de somn.
  • Știința ne spune că dormim mai bine la temperaturi mai reci (15 până la 20 de grade Celsius).

Sursa: cnn.com/health

Foto: Dieter Robbins de la Pixabay

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of