Dr. Ruxandra Dumitrescu: „Fibromul uterin. De ce nu e recomandata embolizarea?” VIDEO

VIDEO

 

 

Moderator: Ce fac daca imi doresc un copil, dar am fibrom uterin?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist infertilitate: Doar fibroamele submucosae pot fi operate. Sunt cele care afecteaza cavitatea uterina, locul unde se dezvolta sarcina. Fibroamele submucoase se dezvolta in muschiul uterin spre interior, adica spre endometru –  mucoasa care se elimina la menstruatie. Acestea trebuie operate pentru ca sunt un fel de sterilet, actioneaza ca un fel de sterilet, si nu dau posibilitatea embrionului de a se nida, de a se lipi. Daca vorbim despre fibromele subseroase, sarcina poate sa apara fara probleme. Daca fibromul are mai putin de 6 centimetri, nu se opereaza inainte de sarcina.

 

”Vasele intrauterine sunt in legatura cu alte vase din retea, separate de fibrom. Orice substanta am introduce in vase poate sa afecteze si vase adiacente si sarcina poate fi afectata. Deci am injectat intr-un vas care hraneste fibromul, dar efectul substantei e la distanta, spre endomentru sau spre peretele uterin”.

 

Moderator: De ce operatie si nu embolizarea fibromului uterin?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist infertilitate: E important sa nu recomandam embolizarea – adica astuparea vaselor care alimenteaza fibromul. Pentru ca acest procedeu perturba si vasele endometrului – locul unde se va „lipi” sarcina. Vasele acestei structuri trebuie sa fie perfecte ca sa se nideze, sa se “lipeasca” sarcina. Embolizarea inseamna manevra prin care se astupa cu o substanta vasele care formeaza fibromul. Medicul urmareaste scaderea vascularizatiei si distrugerea fibromului. Dar vasele intrauterine sunt in legatura cu alte vase din retea, separate de fibrom. Orice substanta am introduce in vase poate sa afecteze si vase adiacente si sarcina poate fi afectata. Deci am injectat intr-un vas care hraneste fibromul, dar efectul substantei e la distanta, spre endomentru sau spre peretele uterin.

VIDEO

„Sarcina e permisa dupa 6 saptamani”

Moderator:  Inainte de sarcina e recomantat controlul ginecologic, dar si un examen Papanicolau. Ce se intampla daca arata ca in col exista leziuni? (VIDEO)

Dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist infertilitate: „Ce fac daca am o rana pe col ?”- este intrebarea pacientelor. Asa-zisa rana pe col se vede la consultatia cu valve ca o zona rosie pe col. La 16 ani si la 70 de ani, jocul hormonilor poate sa produca un astfel de eveniment. Nu inseamna boala, ci ca endocrin functionam normal. Femeile care au aceasta zona mai rosie pe col pot descoperi la un Papanicolau leziuni simple inflamatorii, care nu inseamna risc de cancer. Pe scurt, indiferent cum arata macroscopic colul uterin, trebuie sa facem un examen Papanicolau. Acesta ne spune ce se intampla in celulele din colul uterin. Pentru ca pot exista cancere de col uterin cu un col uterin care se vede normal la examenul ginecologic cu valve. Si pot exista leziuni macroscopice in colul uterin – „rani pe col” – care sa nu fie cancer la examenul microscopic, la Papanicolau.
Deci citologia Papanicolau ne spune in ce stare sunt celulele colului. O rana pe colul uterin, care nu semnifica un cancer, se excizeaza fara probleme. Si, dupa excizie, vor creste celule normale. Colul se vindeca si se repara cu celule normale. Iar sarcina e permisa dupa 6 saptamani de la manevra chirugicala.

 

Moderator: Dar daca descoperiti in col HPV – tulpini oncogene?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist infertilitate: Se poate obtine sarcina, se poate naste pe cale vaginala fara probleme. Nu e indicata neaparat cezariana.  Sunt anumite tulpini de HPV cu risc oncogen crescut, care dau un cancer de laringe la nou nascut, si noi le sfatuim in functie de ce tulpini au ce cale de nastere sa aleaga. Dar la 99% din cazuri nu sunt tulpini care efecteaza fatul!

 

Moderator: Alta problema in privinta sarcinii. Ce inseamna trompa uterina obstruata, infundata?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist infertilitate: Daca obstructia e linga uter, nu merita sa insisteste sa  le operam. Pentru ca nu ajutam. Daca o sectionam in aceasta zona nu mai putem sa o lipim de o parte care e normala. In acest caz, o sarcina poate aparea doar prin fertilizare in vitro. Daca trompele sunt astupate departe, de parte abominala, merita sa operam pentru ca rata de succes e de peste 90 %.  Mai exact, daca trompa e obstruata in partea abdominala, noi o putem opera pentru cai ii taiem o parte si ii facem o noua parte functionala. Si sarcin poate aparea ulterior spontan.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of