Depresie sau parte a tulburării bipolare?

In depresia simpla ma gandesc la greselile din trecut, la tot ce n-am facut bine, ma invinovatesc. Rulez si iar rulez aceste ganduri.

 

 

Tot in depresia comuna apar senzatii fizice puternice – lipsa de energie, modificari dramatice ale apetitului, lipsa somnului.

In depresia din tulburarea bipolara acest ganduri nu sunt atat de importante. Mai degraba este o depresia care se simte ca vine peste tine, nu ca o declaseaza anumite ganduri. Ai sentimentul ca nu poti lupta, nu pot gandi diferit.

 

 

Ce inseamna tulburare bipolara?

Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin faza depresiva si prin faza maniacala.

In episodul de depresie e greu si pentru un specialist sa isi dea seama ca este vorba de o tulburare bipolara. Depresia seamana, aparent, cu orice episod depresiv obisnuit.

 

In faza maniacala, totul e exagerat. Un episod maniacal reprezinta o perioada clar definita cu dispozitie persistenta expansiva, euforica sau iritabila.  Stima de sine este exagerata, apare sentimentul de grandoare, pacientul are activitati care produc placere, dar au consecinte extrem de neplacute – spre exemplu, isi da tot salariul pe tricouri.

De asemenea, apare un comportament sexual total neprotrivit pentru cei din jur.

Creste si activitatea fizica, dar si cea intelectuala- insa se constata fuga de idei.

Toate aceste activitati exagerate duc la afectarea grava a capacitatii de a functiona si, de obicei, asa apare spitalizarea intr-o sectie de psihiatrie.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of