Depresia determină probleme de memorie. Vezi motivele!

depresie

Asociem depresia cu starea de spirit depreciată, oboseală, sentimentul de lipsă de speranță. Este mai puțin cunoscut faptul că unele persoane cu depresie pot avea probleme de memorie. Uită mai repede decît în mod normal!

 

Tulburările cognitive sunt frecvente în depresie. Trei din cinci persoane cu depresie le pot experimenta. Se crede că aceste probleme de memorie sunt legate de modificările structurii și funcției creierului, care au loc din cauza depresiei. Problemele de memorie pot apărea când începe depresia.  Pot persista, chiar și atunci când alte simptome depresive s-au ameliorat. De obicei, este afectată memoria de lucru, adică memoria pe termen scurt, pe care o folosim pentru a ne aminti activ lucrurile din moment în moment. Din acest motiv, e dificilă concentrarea sau luarea deciziilor.

De fapt, multe funcții cognitive sunt adesea afectate, cum ar fi:

  • timpul de răspuns
  • atenția și planificarea
  • luarea deciziilor
  • raționamentul.

Depresia face, de asemenea, dificil pentru creierul nostru să treacă printre sarcinile pe care le are de acoperit. Unele cercetări arată că deficiențele cognitive tind să fie mai mici în primul episod de depresie.

 

Structura și funcția creierului:

Depresia este legată de schimbări pe scară largă în structura și funcția creierului – inclusiv în:

Aceste regiuni sunt toate implicate în cunoaștere, funcția executivă (cum ar fi planificarea, luarea deciziilor și raționamentul) și procesarea emoțiilor. Regiunile sunt interconectate prin circuite neuronale, trimit și primesc mesaje una de la alta, astfel încât problemele dintr-o regiune vor avea impact asupra altora.

Circuitele neuronale responsabile de procesarea cognitivă și emoțională se suprapun cu cele care controlează sistemele noastre de răspuns la stres. Așadar, perioadele de stres ridicat pot afecta și funcția cognitivă și pot agrava starea de spirit.

Schimbările din aceste regiuni ale creierului observate în depresie pot avea un impact mare asupra memoriei. De exemplu, persoanele cu depresie au un hipocamp mai mic și au avut o activitate crescută care se extinde de la cortexul prefrontal în timpul unei sarcini de memorie de lucru în care li s-a cerut să-și amintească litere specifice. Cul ate cuvinte, creierul persoanelor depresive a trebuit să lucreze mai mult în timpul sarcinii de memorie, recrutând ajutorul unor regiuni cerebrale suplimentare pentru a obține performanțe la același nivel cu participanții care nu aveau depresie.

Circuitele care conectează cunoașterea (inclusiv memoria) și emoția utilizează mesageri chimici – cum ar fi serotonina, dopamina, noradrenalina și glutamatul – care permit neuronilor din aceste regiuni ale creierului să comunice între ei. Deoarece sistemele de mesagerie cerebrală interacționează continuu unele cu altele, schimbările din interiorul lor  înseamnă că neuronii noștri ar putea fi mai puțin capabili să comunice între ei. Acest lucru poate afecta și modul în care funcționează memoria.

 

Memoria de lucru:

  • Se crede că exercițiile fizice eliberează mesagerii creierului (inclusiv serotonina și dopamina) și măresc activarea în cortexul creierului. Ambele cresc plasticitatea creierului (capacitatea creierului de a se schimba, de a se adapta și de a crește). Toate acestea sunt importante pentru o memorie bună.
  • Programele de antrenament cognitiv – cum ar fi exercițiile cognitive sau jocurile, de obicei realizate pe computer – pot  îmbunătăți memoria de lucru și atenția.
  • Antidepresivele pot ajuta la îmbunătățirea memoriei de lucru. Antidepresivele cele mai frecvent prescrise – inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) și inhibitori ai recaptării serotoninergico-noradrenergici (SNRI) – sunt, de asemenea, asociați cu îmbunătățiri în planificare, luarea deciziilor și raționament.

Problemele de memorie pot fi un simptom comun al depresiei și pot avea un impact serios asupra vieții de zi cu zi, inclusiv a performanței la locul de muncă și a relațiilor cu alte persoane. Acesta este motivul pentru care este important să luați în considerare problemele de memorie alături de alte simptome de bază în depresie – cum ar fi starea de spirit scăzută – pentru a îmbunătăți tratamentul și pentru a preveni recurența.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of