De ce viața apare din celule tinere?

Sa faci copii la varste tinere, intre 20 si 25 de ani! Asta ne spun specialistii in infertilitate. Unul din 6 cupluri nu reuseste sa obtina o sarcina in mod natural. De ce viata apare din celule tinere?

 

Cand apar ovocitele?

Ovocitele sunt celulele reproducatoare feminine. Apar inainte ca o persoana de sex feminin sa se… nasca! In primele luni de viata, in uterul matern, se formeaza organele vitale – creier,inima, ficat, rinichi, pancreas. Dar si organele care nu sunt vitale, ci intra doar in reproducere. Adica ovarele. In ovare, gasim foliculi, iar in foliculi stau ovocitele.

Din uterul matern, sunt formate deja TOATE ovocitele viitorului fat de sex feminin. Cand copilul de sex feminin ajunge la varsta adulta, natura vrea sa conceapa in plina tinerete –  intre 20 si 25 de ani. Intre acesti ani, se considera conditiile optime de a obtine o sarcina. De ce viata apare din celule tinere?

Genetic, ovocitul tanar e competent si poate lucra cu putine erori decat unul batran.

Din nou, ovocitele au varsta biologica a femeii. Si nu se poate compara un ovocit de 25 de ani cu unul de 45 de ani. La 45 de ani spre exemplu, celula poata sa arate perfect, adica sa fie morfologic perfecta. Dar, genetic, riscurile sa apara erori in procesul ei e maturare sunt de 85%.

 

Cand apar spermatozoizii?

Pana acum cativa ani, s-a considerat ca barbatul poate fi fertil la orice varsta. Capacitatea lui de a procrea nu ar fi fost afectata de inaintarea in varsta.  E gresita informatia, dupa toate meta-studiile din prezent.

Barbatii de peste 40 de ani sunt considerati prea batrani pentru procreere.  Dar exista o diferenta fundamentata fata de femei, in privinta celulelor reproducatoare. De ce viata apare din celule tinere?

Spematozoizii (celulele reproducatoare masculine) se formeaza la fiecare 3 luni. Spermatozoizii nu au asadar varsta barbatului – spre deosebire de sexul feminin. Dar spermatogeneza (procesul prin care se creaza spermatozoizii) poate fi afectata din cauza varstei barbatului. Genetic, pot aparea erori din cauza varstei. La fel cum se intampla si in cazul femeilor.

 

Foto: pixabay.com 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of