De ce nu îngrașă pastele integrale?

De ce nu îngrașă pastele integrale?

De ce nu îngrașă pastele integrale? O porție uriașă de cartofi prăjiți! O porție uriașă de paste cu brânză! Dacă doar vă gândiți la o farfurie mare, începe faza cefalică (în creier) a digestiei.  Imediat,  pancreasul, dar și bila încep să intre în turație maximă. Dacă porția uriașă e compusă din paste integrale, aceasta nu îngrasă!

 

 

Pancreasul endocrin, cel care produce în principal insulina, vrea carbohidrați lenți din hrană. Insulina este un hormon transportator. Preia glucoza (zahărul) din sânge și o duce în celule, unde e folosită și transformată în energie.  Carbohidratii lenți descarcă lent zahăr în sange. Situație favorabilă pentru organismul uman. De ce nu îngrașă pastele integrale?

De ce nu îngrașă pastele integrale? Carbohidratii lenți sunt:

 • cereale integrale
 • legume ca atare (conțin coajă)
 • fructe ca atate (conțin coaja)

Chiar dacă au un număr de calorii egal cu o cerealelor fară coaja (albite), cerealele integrale nu îngrasa. Tocmai datorita circuitului lent prin care e transportat zahărul în organism.

 

Carbohidrații rapizi sunt dăunatori. Odată consumați, insulina e descărcată de pancreasul endocrin repede. Bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină și la creșterea țesutului adipos. Apare un circuit care conduce la boală: rezistența la insulină, obezitate și diabet.

Carbohidrații rapizi sunt:

 • zahărul
 • legulele fierte și pasate (supele-cremă)
 • sucurile de fructe
 • fulgii de porumb

Odată ce vă gândiți la mâncare, creierul declanșează în organism toate procesele necesare digestiei. Începe acum un lanț complicat. Facem anatomia pancreasului.

 

Pancreasul înseamna două organe într-unul singur:

Pancreasul endocrin face parte din sistemul endocrin. Adica secrețiile lui se varsă în mediul intern, în sânge. Pancreasul endocrin produce în principal hormonii: insulina,  glucagon, stomatostatina, polipeptide. Pancreasul exocrin participă direct la digestia alimentelor. Produce o secreție alcalina, bogată în bicarbonat și enzime, care se varsa în intestin. În pancreas, găsim – ca un tot unitar – atât celule care fabrica hormoni (organul endocrin), cât si celule care fabrică enzime (organul exocrin).

În pancreasul exocrin există 3 tipuri de enzime care digera cele 3 tipuri de macronutrienti.

 • Lipaza digeră grăsimile
 • Amilaza digeră glucidele  si, în principal, amidon
 • Triptaza digeră proteinele

Saliva produce, spre exemplu, amilaza salivară, asemanătoare cu amilaza din pancreas, care digera glucidele. Există o legatură strânsă între secretia de insulina (din pancreas) și amilaza salivara (din salivă).

Bila si pancreasul fac front comun

De ce nu îngrașă pastele integrale? Alături de pancreas, când doar va gânditi la mâncare, se pregatește să intre în acțiune bila. Între pancreas și bila exită o cale anatomica, numita canalul coledoc, care drenează secreția biliară. Aceasta se unește cu un canal numit Wirsung, care preia secreția pancreatică, și amândoua se varsă în duoden. Acest traseu complicat ne spune:

 • să nu mâncati în fugă, ca să lasati enzimele să se pregătească
 • să mâncați din farfurii frumoase, care fac în primul rând creierului plăcere
 • să consumați preponderent carbohidrați lenți în fiecare zi (paste integrale, legume, fructe ca atare, nu în sucuri)

 

 

 

Foto: Robert Oprea

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of