De ce nu îngrașă măslinele?

de ce nu ingrasa maslinele?

Fata de pretiosul ulei de masline, maslinele au mai putine calorii. O lingura de ulei inseamna echivalentul a 25 de masline. De ce nu ingrasa maslinele? Pentru ca nu putem sa exageram cu portiile.

 

Maslinele sunt alimente excelente, care contin nutrienti, adica hranesc. Si nu vin la pachet doar cu aport caloric, asa cum o fac alimentele goale – spre exemplu mezelurile. Ca sa explicam de ce sunt bune, avem nevoie de cateva informatii despre grasimi.

 

Contin grasimi mononesaturate, bune!

In natura, gasim grasimi saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate.

Grasimi saturate produce si ficatul uman. In timpul noptii,  ficatul isi sintetizeaza singur aceste grasimi. De fapt, 75% din cantitatea de colesterol pe care o avem in sange e produsa de propriul ficat. Doar 25% se ia prin alimentatie.

Grasimi saturate gasim in alimente de origine animala – carne grasa, branzeturi. Excesul participa la formarea placilor de aterom, adica la procesul de ateroscleroza.

Grasimile mono-nesaturate. Si acestea sunt sintetizate de asemenea de propriul ficat. De aceea, in alimentatie e nevoie de aport zilnica, dar cu moderatie. Grasimi mono-nesaturate contin maslinele si uleiul de masline.

Grasimi poli-nesaturate sunt cele pe care ficatul nu le poate produce. E vital sa fie luate din alimentatie. Le gasim in peste, in ulei de floare- soarelui, in ulei de samburi de struguri.

 

Cum se conserva maslinele?

De ce nu ingrasa maslinele? Avem si o alta explicatie in afara de calorii. Cea mai buna forma de conservare este saramura. In apa sau sare, maslinele devin sursa de pre-biotice si de pro-biotice.

Pre-bioticele sunt baza de hranire pentru bacteriile bune in colon. Pro-bioticele inseamna ca vin cu bacterii bune. Iar saramura asta face.

Bacteriile bune din intestin, alimntate permanent cu alimnte probiotic, scot caloriile din mancare. Prezenta prebioticelor si a probioticelor intr-un aliment il face pe acesta sanogen. De asemenea, nu participa la ingrasare.

 

Maslinele au polifenoli, adica antioxidanti

Ce ce nu ingrasa maslinele? Mai avem o explicatie.  Maslinele cu gust amar contin o cantitatate mai mare de oleuropeina, un polifenol cu proprietati antioxidante, antimicrobiene si anticanceroase. O portie de masline se pune in orice salata zilnic. Asigura mare parte din nutrientii de care avem nevoie intr-o zi.

 

Foto: Robert Oprea

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of