De ce alcoolul interacționează cu medicamentele?

Pana si medicamentele OTC, recomandate in raceli, interactioneaza sever cu berea, vinul ori taria.

 

 

Ocupam locul al cincilea in lume la consumul de alcool. Asa ca trebuie sa stim ca toate medicamentele  interactioneaza cu alcoolul.

Alcoolul poate sa interactioneze cu orice medicament. De ce? Berea, vinul ori taria au actiune hepato-toxica. In interiorul ficatului, alcoolul erte descompus in doua etape. Si transformat in scop de eliminare rapida. De doua etape are nevoie ficatul, ca sa faca din alcool o substanta acceptabila.

Consumat regulat, alcoolul va produce grasime in interiorul ficatului, adica boala numita steatoza hepatica (ficat gras). Este o boala care evolueaza in steato-hepatita, fibroza hepatica si apoi ciroza- celulele normale ale ficatului vor fi inlocuite de cicatrici nefunctionale.

Cand beti alcool si, in aceeasi zi, consumati medicamente, toxicitatea asupra ficatului creste. Atat alcoolul cat si medicamentele sunt descompuse de catre ficat.

 

Care e doza sigura de alcool?

Doze sigure de alcool inseamna 33o de ml de bere (o sticla mica), 125 de ml de vin, 40 de ml de tarie. De cel mult patru ori pe saptamana. Barbatii au o capacitate mai mare de procesare a alcoolului decat femeile, pentru ca ficatul acestora are un volum mai mare.

 

Care sunt interactiunile majore alcool – medicamente:

  • Nu se bea deloc alcool daca va aflati sub tratament cu medicamente hipnotice (medicamente pentru somn), anxiolitice (medicamente care trateaza anxietatea), antipsihotice. In combinatie cu alcoolul, deprima sever sistemul nervos central.
  • Medicamentele recomandate in viroze respiratorii, asa numitele OTC-uri, nu se iau cu alcool. Este vorba de preparate care contin si antihistaminice (feniramina). Feniramina in combinatie cu alcoolul deprima sever sistemul nervos central. Unele medicamente simptomatice destinate virozele si care promit ameliorarea rapida a simptomelor contin aceasta substanta activa.
  • De asemenea, paracetamolul in doze mari (4 grame pe zi, echivalentul a 8 capsule de 500 de mg) plus alcool poate sa duca la distrugerea celulelor hepatice. In conditiile unui consum cronic de alcool, chiar doza de paracetamol standard poate sa duca la afectarea severa a ficatului.

 

 

**

Medicamentele OTC (over the counter) pot fi vandurte direct consumatorului, fara prescriptie medicala. Spre deosebire de acestea, medicamentele care se elibereaza doar cu reteta au nevoie de parafa unui medic si trebuie utilizate exact asa cum v-au fost recomandate de catre medic.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of