Cum se iau virusurile hepatitice B si C?

Virusurile hepatitice B si C se iau prin sange. Prin contact sexual neprotejat de prezervativ. Si de la mama netratata la fat.

 

Virusul hepatitic este cel mai rezistent in mediu, in afara sangelui sau a secretiilor genitale. Poate trai pana la 7 zile pe suprafete nedesinfectate cu virucide. De asemenea, nu moare prin fierbere, ci la temperaturi car edepasesc 130 de grade Celsius. Din acest motiv, e usor sa va infectati. In Romania, numarul persoanelor care traiesc cu acest virus depaseste un million.

 

Vaccinare pentru B:

Pentru virusul hepatitic B, exista vaccin. Orice adult care a fost nascut inainte de 1995, trebuie se testeze si sa se vaccineze.

Initial, se face o doza, a doua doza dupa o luna si a treia doza dupa 6 luni. Dupa acest interval de timp, sunteti protejat in proportie de 95 %.

Protectia vaccinala dureaza intre 5 si 10 ani.

 

Vaccinare copii:

Schemele uzuale care presupun o vaccinare cu trei doze, asigura protectia pentru un interval cuprins intre 5 si 10 ani. In Romania, se practica vaccinarea gratuita a sugarilor, prima doza administrandu-se din maternitate nou-nascutilor.

In cazul copiilor, completarea vaccinarii se face, sub urmarirea medicului de familie, odata cu vaccinarile obligatorii antidiftero-tetano-pertusis (DTP) si antipoliomielitica la 2 si la 6 luni.

Aici gasiti prospectul vaccinului.

 

Ce fac virusurile hepatitice B si C?

Virusurile intra in sange si apoi se plimba in toate organele. Afecteaza insa in special ficatul. Intitial, hepatocitele, celulele din ficat, produc o inflamatie. Asa se apara orice celula umana. Inflamatia insa conduce la pierderea celulelor hepatice. Unde s-a pierdut una, ramana o cicatrice, adica fribroza.

Gradul fibrozei in ficat variaza de la 1 la 4 . Gradul 4 se numeste ciroza hepatica, adica un ficat plin de cicatrici, cu doar cateva celule functionale. Aceasta evolutie la nivelul ficatului decurge fara durere.

De aceea, testati-va in fiecare an pentru virusul hepatitic C. Iar pentru virusul hepatitic B, dupa o prima testare la care rezultatul iese, imunizati-va.

 

Tratamente eficace pentru hepatita C:

Pentru virusul hepatitic C nu exista vaccin. In prezent, trei tipuri de tratament oral, decontate de casa de asigurari de sanatate,  conduc spre vindecare in peste 95% din cazuri.

 

Foto:  www_slon_pics de la Pixabay

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of