Cum îmi ajut sistemul imunitar?

cum îmi ajut sistemul imunitar?

Făcând lucruri care îmi plac. Mai ales într-o perioadă de criză. Cum e cea pe care o trăim acum. Cum îmi ajut sistemul imunitar? Vezi recomandările!

 

Creierul uman analizează permanent mediul exterior. Și decide dacă o situație, care merită o decizie, va fi urmată de fugă sau de luptă. Și prima și a doua variantă e susținută de hormonii de stres, adica hormonii prin care supravietuim – adenalina, nor-adrenalina, cortizolul. Problema apare când va tineți permanent în situația de decizie – luptă sau fugi – așa apare stresul cronic. Îl puteți simți zilele acestea. În acest moment, functionează la maximum sistemul nervos simpatic. Acesta actionează toți hormonii de stres produși de glandele suprarenale.

Un minut de stres, de solicitare a acestor glande, eliberează în corp o cantitate de hormoni. Vă ia peste o oră ca organimul să o neutralize!

Cum îmi ajut sistemul imunitar?

  • ne adaptăm prin respirație adâncă și multă apă
  • la orice presiune din afară, contracarați, în mintea dumneavoastră, cu: <Fac ce pot! Și o să-mi fie bine!
  • o cât de mica pauză – așa intră în acțiune sistemul nervos parasimpatic, care liniștește

Cum afectează stresul sistemul imunitar?

Limfocitele T și celulele Natural Killer devin slab reactive. Nu se mai diferențiază, ceea ce înseamnă o degradare totala a sistemului imunitar, cu efecte dezastruoase asupra stării de sănătate.

Toate aceste componente sunt implicate în imunitatea mediată celular, care este eficientă în apararea anti-virală și apararea anti-tumorală. Sistemul imunitar nu are receptori pentru durere. Cu alte cuvinte, dacă acesta suferă, nu veți simți durere ori discomfort!

În cazul stresului cronic, nu vă doare nimic, dar vor apărea des infecții virale. E un prim indicator al condiției în care va aflați. Infecțiile virale vor fi urmate de infecții bacteriene. Bacteriile devin mai reactive în conditiile unui organism-gazdă inundat de hormoni de stres. Deși, culmea, nu au receptori pentru acești hormoni!

Cum îmi ajut sistemul imunitar? 

Limfocitele T:

Limfocitele T se disting de alte limfocite prin prezența la suprafața lor a unei molecule, numită receptorul celulelor T. Aceasta recunoaște antigenul unui corp străin, ca de exemplu – o bacterie sau un virus. Celulele T sunt considerate parte a răspunsului adaptiv al sistemului imunitar, pentru că nu doar elimină un invadator, ci produc celule de memorie. După cum le spune numele, aceste celule de memorie “își amintesc” de invadatorul respectiv atâta timp cât trăiți.

Acest răspuns imunitar se adaptează foarte rapid. Dacă acelaşi invadator atacă din nou, celulele de memorie îl vor recunoaşte şi-l vor distruge. RăspunsUL adaptiv, pe care doar vertebratele îl posedă, este activat de răspunsul imunitar înnăscut, sistemul de apărare nespecific, care se găseşte la toate clasele de animale şi plante.

Răspunsul imunitar înnăscut este prima linie de apărare: reacţia iniţială împotriva invadatorilor. Spre deosebire de sistemul imunitar adaptiv, sistemul imunitar înnăscut nu conferă imunitate îndelungată sau protectoare, dar este un răspuns mai prompt şi mai general.

Celulele Natural Killer:

Sunt un tip de limfocite (celule albe) și o componentă a sistemului imunitar înnăscut. Celulele Natural Killer au un rol major împotriva virusurile și a celulelor tumorale. Sunt cito-toxice, adică au în citoplasma lor mici granule care conțin proteine speciale numite granzyme. Odată ce detectează o celulă pe care trebuie să o omoare, îi perforează membrana și descarcă în interior granzyme. Aceste celule conțin celulele infectare și, în același timp, genereaza celulele T, care, practic, vor… șterge infecția.

Ambele tipuri celulare – limfocitele T și celulele Natural Killer – sunt anihilate de hormonii de stres generați prea multă vreme.

Foto: Vektor Kunst de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of