Prea multă grăsime? Sistemul imunitar atacă!

Cum atacă grăsimea dintre organe?

Cum atacă grăsimea dintre organe? Un obez nu suferă doar din cauza cantității de grăsime. Sistemul imunitar începe să lucreze împotriva lui.  Câmpul de… luptă e chiar în grăsimea dintre organe. Din bătălie, rezultă diabetul.

În cazul obezității, celulele sistemului imunitar, numite macrofage, se infiltrează masiv în țesutul adipos visceral (dintre organele interne). Aici, generează inflamație, care contribuie la starea numită rezistență la insulină și diabet.

Rezistența la insulină înseamnă ca pancreasul încă produce  hormonul numit insulină, dar organismul nu mai răspunde corect la acesta.  Rezistența la insulină precede diabetul de tip 2, uneori cu câțiva ani. La indivizii care au dezvoltat diabet de tip 2, studiile au arătat că nivelurile zahărului din sânge și ale glicemiei au fost normale mulți ani, până la un anumit punct, când a apărut rezistența la insulină.

Revenind la sistemul imunitar, concetrat în masa de grăsime dintre organe, de fapt, celulele imune numite macrofage sunt contribuitori -cheie la rezistența la insulină indusă de obezitate.

Obezitate plus grăsimi în dietă, sistemul iminitar atacă puternic! 

Cum atacă grăsimea dintre organe? În cazul unui obez, care continuă să aibă o dietă cu un conținut ridicat de grăsimi, organismul recruteză și monocite în depozitele adipoase dintre organe. Monocitele sunt un tip de leucocite (celule albe) care fac parte din sistemul imun înnăscut. Monocitele circulante au o viață de 1-3 zile, până când pătrund în țesuturi, unde se diferențiază ca macrofage, stare în care vor mai rămâne active câteva luni. Altă funcție imporantă a monocitelor este producția de citokine (interleukine, TNF). În cazul unui obez, inflamația țesutului adipos eliberează permanent inteleukine proinflamatorii. Aceastea au efect imunosupresor, adica distrug activitatea sistemului imunitar.

Sistemul imunitar , diferit de cel al unei persoane normoponderale

Cum atacă grăsimea dintre organe? În cazul unui obez , 50% din celulele țesutului adipos vor fi macrofage. În acest mediu, macrofagele obținute din monocite au un tip inflamator diferit de cel al macrofagelor, care se află în țesutul adipos al unei persoane normoponderale. Așadar între un obez și un normoponderal diferă inclusiv sistemul imunitar!

Sistemul imunitar face inflamație

În cazul unei om normoponderal, macrofagele au funcții necesare pentru apărarea imunitară, pentru homeostazie (menținera funcțiilor normale) , repararea țesuturilor.  La obezi, macrofagele se modifică și mențin inflamația permanent, o condiție care alimentează rezistența la insulină.

Obezitatea se diagnostichează după calcularea indicelui de masă corporală (IMC),  o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri. Dacă IMC este mai mare de 30 kg/m2   vorbim despre obezitate. Calculează aici indicele de masă corporală.

 

Foto: pixabay.com

Sursa: www.ncbi.nlm.nih.gov

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of