COVID-19: Se cercetează vaccinul BCG

Vaccinul BCG

Vaccinul BCG. ”Nu există dovezi că vaccinul BCG protejează împotriva infecției COVID-19”, spune Organizația Mondială a Sănătății. Dar, în prezent, sunt în desfășurare două studii clinice, care cercetează întrebarea: ”Este sau nu eficientă vaccinarea BCG în lupta împotriva COVID-19?”. OMS va evalua dovezile, atunci când acestea vor fi disponibile. În lipsa dovezilor, OMS nu recomandă vaccinarea BCG pentru prevenirea COVID-19. OMS continuă însă să recomande vaccinarea BCG la nou-născuți, în țări sau regiuni cu o incidență ridicată a tuberculozei.

Cum a apărut însă legătura între vaccinul BCG și COVID-19?

La 11 aprilie 2020, OMS și-a actualizat  dovezile pe baze științifice, folosind termeni de căutare pentru COVID-19, coronavirus, SARS-CoV-2 și BCG. Ce a reieșit?  În țările în care vaccinul BCG este folosit de rutină la nou-născuți sunt mai puține cazuri de COVID-19. Există dovezi experimentale realizate atât la animale, cât și la om, că vaccinul BCG (Bacille Calmette-Guérin) are efecte nespecifice asupra imunității. Aceste efecte nu au fost bine caracterizate, iar relevanța lor clinică nu este cunoscută. Până la noi informații, haideți să vedem ce știm despre BCG:

Vaccinul BCG se face în maternitate și previne formele severe de tuberculoză la copii. OMS continuă să recomande vaccinarea BCG neonatală în țări sau regiuni cu o incidență ridicată a tuberculozei. România are incidență mare de tuberculoză.

Ce înseamnă tuberculoză?

În România, numărul persoanelor infectate cu microbul Mycobacterium tuberculosis, cel care produce boala numită turberculoză, este mai mare decât al celor neinfectați. Ne spune chiar Organizația Mondială a Sănătății. Dar, dacă sunteți infectat, nu înseamnă că veți face boala. ”În România,  infecția nu se tratează, se tratează boala, boală înseamnă că Mycobacterium Tuberculosis  începe să devină activ , adică sistemul imunitar îi permite acest lucru”, spune  dr. Beatrice Mahler , medic primar pneumolog. Boala apare când apararea imunitară e deficitară. Ca să fie contagios, trebuie să stați în imediata apropiere a unui pacient, care are leziuni extinse în plămân, adica un pacient care nu stie de boală și nici nu o tratează. Transmiterea tuberculozei se face exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnavul cu tuberculoză – prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză Vaccinul BCG  este cel care protejează de acestă afecțiune.

Vaccinul se poate administra și la maturitate

Vaccinul BCG se poate administra la persoane care nu sunt infectate,  dar eficiența lui e nespecifică. Ce înseamna eficiență nespecifică? Vaccinul este produs dintr-o bacterie, care se transmite între bovine. La om, imunizarea produce o reacție imunitară bună, dar limitată. De aceea, în zonele din Moldova ori Oltenia, de unde provin cel mai multe cazuri de tuberculoză, medicul poate lua decizia revaccinarii, în viața adultă.

Vaccinul protejează de alergii 

În Europa de Vest a fost eradicată tuberculoza. De aceea, vaccinul BCG nu se mai face. ”În țările în care se face BBG, există o incidență mai scăzută a bolilor alergice și autoimune. S-a observat și această corelație. Vaccinarea anti-tuberculoză BCG are un rol de stimulare a sistemului imunitar într-o directie bună”, spune dr. Brândusa Petruțescu, medic primar alergolog

Vaccinul, folosit în cancerul de vezică 

Cel mai frecvent tip de cancer de vezică afectează mucoasa urinară. E și cel mai blând. Pe lânga operație, medicii fac instilații direct în vezică cu vaccinul BCG. ”BCG  este un vaccin adresat prevenirii tuberculozei, dar pentru că funcționează pe principiul imuno-terapiei, se introduce direct în  vezica urinară, pentru că declașeaza un răspuns imun la nivelul vezicii urinare. Sunt stimulate limfocitele T citotoxice, implicate în declanșare răspunsului imun.  Și aceste celule imunitare omoară celulele canceroase, posibil ramase în vezica urinară”, spune dr. Amedeia Niță, medic primar oncolog. Limfocitele T cititoxice sunt, în mod natural, celulele care luptă cu toat celulele străine organismului uman. Acestea declanșează un lanț imun, care stimulează alte celule implicate în omorârea celulelor maligne – celulele Natural Killer.

 

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of