COVID-19 poate declanșa diabet

COVID-19 poate declanșa diabet

COVID-19 poate declanșa diabet. Știm deja că adulții cu diabet de tip 1 și 2 au un risc crescut de deces,  dacă suferă de COVID-19, mai ales dacă au un control slab al glicemiei. Și inversul sitației e valabil. COVID-19 poate fi un factor declanșator pentru diabet.

La începutul lunii iunie, academicieni respectați din întreaga lume au scris o scrisoare către New England Journal of Medicine (NEJM), care sugerează: COVID-19 nu este  un risc  doar pentru persoanele cu diabet – ci poate provoca, de fapt, diabet.

Există două tipuri principale de diabet:

Diabet de tip 1. Sistemul imunitar atacă celulele insulelor din pancreas, care produc insulină. Este o așa-numită boală autoimună. Pancreasul atacat nu mai produce insulină pentru a controla nivelul glicemiei. Nu știm mecanismul, dar au fost sugerate infecții virale ca posibil declanșator.

Diabetul zaharat de tip 2.  Celulele insulelor pancreasului trebuie să producă cantități mari de insulină, deoarece principalele organe-țintă (ficat, mușchi) nu răspund bine la insulină. Apare rezistența la insulină. În cele din urmă, celulele se epuizează și mor.

 

  • Știm de mulți ani că infecțiile virale pot fi legate de  diabet. Diabetul tip 1 este frecvent în infecții virale.
  • Și infecțiile virale pot declanșa, de asemenea, distrugerea „fabricilor” de celule producătoare de insulină din pancreas, creând un răspuns autoimun cronic. Frecvent, diabetul apare declanșat fiind de oreion și infecții cu enterovirus. Și există dovezi semnificative, care leagă un enterovirus particular, Coxsackie-B1, cu diabetul autoimun de tip 1. În plus, studiul The Determinants din SUA și Europa a documentat un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1 după infecțiile respiratorii din lunile de iarnă.

 

COVID-19 egal diabet

 

COVID-19 poate declanșa diabet. A apărut deja un raport de caz din China. Un tînar  s-a prezentat cu diabet zaharat nou, sever,  după ce a luat SARS COV-2.

În Asia, au fost documentate cazuri de diabet cu debut acut la persoanele cu pneumonie SARS, ceea ce nu a fost observat la pacienții cu pneumonie din alte cauze. În majoritatea cazurilor, diabetul s-a tratat după trei ani, dar a persistat la 10 % dintre pacienți. Coronavirusurile responsabile de focarele actuale și anterioare au un mod similar de a intra în celule. Vârfurile de proteine, de pe suprafața virusului, se atașează de receptorii umani ACE2, care sunt din abundență în celulele pulmonare, renale și insulare din pancreas.

 

  • Odată virusul intrat în pancres, pare să perturbe funcția normală a celulelor, ceea ce duce la anomalii ale căilor care mențin glicemia prin secreția de insulină.
  • Este posibil, de asemenea, ca invazia celulelor să conducă la inflamații acute, care ucid celulele producătoare de insulină.
  • COVID-19 provoacă diabet? Răspunsul nu se știe încă sigur, dar COVID-19 poate declanșa diabet de tip 1 sau de tip 2.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of