COVID-19 face ravagii în sistemul imunitar

Coronavirusul, mai agresiv decât gripa

Coronavirusul, mai agresiv decât gripa. Boala COVID-19 începe cu o infecție la nivelul plămânilor, dar apoi provoacă ravagii sistemului imunitar. Mai exact, virusul SARS-CoV-2 se camuflează și blochează sistemul imunitar. Drept urmare, COVID-19 poate… sărbători o lună de zile în plămâni, provocând leziuni în fiecare zi! Aceasta în timp ce majoritatea oamenilor depășesc gripa în mai puțin de o săptămână!

Boala numită COVID-19 este cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Coronavirusurile aparțin unui grup de virusuri care infectează animalele, de la păuni până la balene. O infecție se manifestă, de obicei, în două moduri: ca o infecție pulmonară (viroză sau pneumonie) ori ca o infecție intestinală, care provoacă diaree.

Coronavirusul, mai agresiv decât gripa

COVID-19 începe cu o infecție la nivelul plămânilor, dar apoi provoacă ravagii sistemului imunitar. SARS-CoV-2 este, genetic, asemănător cu alte coronavirusuri respiratorii umane, inclusiv SARS-CoV și MERS-CoV. Cu toate acestea, diferențele genetice subtile înseamnă diferențe semnificative în privința gradului de contagiozitate.

  • SARS-CoV-2 conține aceleași echipamente genetice ca SARS-CoV inițial, care a provocat un focar infecțios global în 2003. Are însă aproximativ 6 000 de mutații în locurile unde coronavirusurile pot prezenta mutații.
  • SARS-CoV-2 are un set total diferit de gene, numite accesorii. Ca să vă imaginați mai bine, faceți diferența între laptele de vacă și laptele de migdale.

Cum începe infecția?

Orice infecție cu un coronavirus începe cu o particulă de virus. Arată ca un fel de coajă sferică, care protejează un singur șir lung de material genetic (ARN-ul viral) și îl introduce într-o celulă umană. Materialul genetic viral îi comandă apoi celulei umane să facă aproximativ 30 de părți diferite ale virusului, permițând astfel reproducerea virusului.

Celulele pe care SARS-CoV-2 le infectează au, la exterior, o proteină numită ACE2.  Este o proteină importantă, în mod normal, pentru reglarea tensiunii arteriale. Infecția începe când, proteinele cu vârf lung care ies din proteina ACE2 a celulei-gazdă, se fixează. Din acel moment, vârful se transformă. Spicul virusului, reconfigurat, se agăță în celulă și prăbușește atât particula virală cât și celula umană. Dar materialul genetic din virus nu se prăbușește, ci se multiplică și, în același timp, se ascunde de sistemul imunitar uman.

Ce se întâmplă în plămâni?

  • Virusul SARS-CoV-2 crește în celulele pulmonare de tip II, care secretă o substanță asemănătoare săpunului. Aceasta ajută aerul să alunece adânc în plămâni.  Milioane de celule din sistemul imunitar invadează țesutul pulmonar infectat. Fac așa numita furtună de citokine, adică o furtună de inflamație, în încercarea de a curăța celelele infectate de virus.
  • Fiecare leziune pulmonară  variază de la mărimea unui strugure până la dimensiunea unui grapefruit. Ventilația mecanică e necesară să asigure organismului sânge oxigenat până plămânul se reface singur.

Cum reacționează copiii?

Pacienții cu vârsta sub 10 ani par să… curețe virusul cu ușurință. Majoritatea persoanelor sub 40 de ani par să se recupereze rapid, persoanele în vârstă au simptome severe. Proteina umană ACE2, pe care virusul SARS-CoV-2 o folosește ca ușă pentru a intra în celulele umane, importantă pentru reglarea tensiunii arteriale,  nu își mai face treaba în prezența virusului. Acesta este un motiv pentru care boala COVID-19 este mai severă la persoanele cu hipertensiune arterială.

Coronavirusul, mai agresiv decât gripa. De ce?

  • SARS-CoV-2 este mai sever decât gripa sezonieră, deoarece are multe modalități prin care oprește celulele umane să apeleze la sistemul imunitar pentru ajutor. De exemplu, un mijloc, prin care celulele umane încearcă să răspundă la infecție, înseamnă producție de interferon,  proteina care semnalizează alarmele în organismul uman. SARS-CoV-2 blochează interferonul și reușește să se camufleze! Drept urmare, COVID-19 poate sărbători o lună de zile în plămâni, provocând o deteriorare mică în fiecare zi. Aceasta în timp ce majoritatea oamenilor depășesc gripa în mai puțin de o săptămână.
  • În prezent, rata de transmitere a SARS-CoV-2 este mai mare decât cea a virusului gripal pandemic H1N1 2009. În plus, SARS-CoV-2 este de cel puțin 10 ori mai mortal!

NU știm încă: 

  • Cum interacționează virusul cu proteinele din interiorul celulei umane.
  • Nu știm cum răspunde noul coronavirus la schimbările anotimpurilor. Gripa tinde să urmeze vremea rece, atât în emisferele nordice cât și în cele sudice. Alte coronavirusuri umane s-au răspândit,  la un nivel scăzut, pe tot parcursul anului, dar par să crească în primăvară. Dar nimeni nu știe cu siguranță de ce aceste virusuri variază în funcție de anotimpuri.

Știm deja:

Comunitatea științifică a aflat structurile proteinei spike (din virus) în relație cu proteina ACE2 (din celulele umane), la o lună după ce a fost realizată secvențierea genetică a virusului. Ceea ce înseamnă o speranță mare atât pentru descoperirea unui tratament țintit, cât și pentru realizarea unui vaccin.

Sursa: Benjamin Neuman, profesor de biologie, Texas A&M University-Texarkana.

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of