COVID-19: carantina

COVID-19: carantina

Ce înseamnă carantina? Carantina înseamnă ca o persoană sau un grup de persoane, care au fost expuse la un bolnav, să fie izolate. Chiar dacă nu prezintă niciun semn de boală. Astfel, se previne răspândirea virusului. COVID-19: carantina. Vezi detali!

 

Carantina se instituie în perioada de incubație a bolii și de boală propriu-zisă. Pentru COVID-19, perioada de carantină este de 14 zile de la ultima expunere la o persoană bolnavă. De ce 14 zile?

14 zile înseamnă cea mai lungă perioadă de incubație pentru alte tipuri de coronavirusuri – precum MERS și SARS. O persoană ieșită din carantină nu mai este considerată risc pentru alte persoane, pentru că nu a făcut boala în timpul acestei perioade.

COVID-19: carantina. Cum ieșiți din carantină?

Ieșiți din carantină dacă, după 2 săptămâni de la ultima expunere la o persoană bolnavă:

  • nu aveți febră și nu folosiți medicație anti-febrilă
  • dacă nu tușiți

Coronovirusul se ia prin mâncare?

COVID-19: carantina. COVID-19 se ia de la o persoană infectată, prin picături de lichide eliminate respirator. Până acum, nu există date care asociază transmiterea prin interndiul alimentelor. Dar aveți nevoi de măsuri de protecție înainte de masă.

Care sunt măsurile de protecție?

  • înainte de a prepara mâncarea sau de a mânca, este important să vă spălați pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde
  • spălați-vă mâinile după ce tușiți, strănutați, după ce vă suflați nasul, după ce căscați, după ce mergeți la baie, după ce fumați
  • virusul se poate transmite dacă o persoană bolnavă a infectat o suprafață. Atingeți suprafața, apoi puneți mâna la nas, la ochi, la gură – posibil ați luat virusul
  • există un risc scăzut să vă infectați,dacă puneți mâna pe ambalajele alimentelor, care au fost transportate cu TIR-ul, cu vaporul, care au fost refrigerate sau congelate

Apa caldă omoară coronavirusul?

Încă nu avem date care să confirme dacă virusul COVID-19 e omorât de cădură și de apa caldă. Așteptăm vremea caldă, dar nu avem date certe că visul ar muri la căldură.

COVID-19: carantina. Sunteți în grupa de risc. Ce trebuie să faceți?

  • să aveți alimente neperisabile în casă
  • să nu vă apropiați de alți oameni
  • să vă spălați mâinile foarte des
  • stați acasă cât mai mult posibil

Cât protejează masca?

Organizația Mondiala a Sănătătii nu recomandă oamenilor perfect sătătoși să poarte masca ca să se protejeze. Trebuie să purtați mască, dacă vă recomandă un medic, care v-a apreciat starea de sănătate. Masca facială trebuie purtată de către persoanele care au simptome respiratorii sugestive pentru viroze. Masca protejează alți oameni să fie infectați.

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri. Unele determină boli în cazul oamenilor, altele infectează doar animalele. Extrem de rar, coronavirusurile care infectează doar animalele pot infecta și oamenii. Aceasta e situația în cazul COVID-19. Virusurile (MERS) și (SARS) sunt alte două exemple de virusuri care provin de la animale și apoi au infectat și oamenii.

COVID 19 se răspândește de la persoană la persoană, în comunități.

 

Sursa: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/steps-when-sick.html

Foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of