Coronavirus: un singur „mutant” nu ar trebui să facă inutil un vaccin

coronavirus mutant

În ultimele săptămâni, au apărut mai multe variante de coronavirus care i-au îngrijorat pe oamenii de știință. Variantele, care au fost identificate pentru prima dată în Marea Britanie (B117), Africa de Sud (B1351) și Brazilia (P1 și P2), au mai multe mutații în proteina spike – proiecțiile mici de pe suprafața virusului, care îl ajută să se prindă de celulele umane. Această proteină este ținta pentru toate vaccinurile COVID în curs de desfășurare. Deci, ne vor proteja vaccinurile de aceste noi variante?

 

Visurile nu sunt… foarte bune când produc copii identice lor. Aceasta înseamnă că, de fiecare dată când se reproduc, pot apărea modificări sau „mutații” în secvența lor genetică. Majoritatea acestor mutații sunt inofensive și nu au niciun efect asupra virusului. Cu toate acestea, câteva pot permite virusului să evite să fie recunoscut de componentele sistemului imunitar uman. Astfel de mutații sunt cunoscute sub numele de „mutanți de evadare”.

 

De luni de zile, oamenii de știință au prezis că ar putea apărea mutații ale proteinei spike SARS-CoV-2, care opresc eficiența anticorpilor. Până de curând, acest lucru a fost studiat în principal pentru medicamente numite anticorpi monoclonali.

  • Sunt tratamente cu anticorpi artificiali, cum ar fi REGN-COV2, dezvoltat de Regeneron. Un anticorp monoclonal proteic recunoaște doar o singură parte a vârfului. Aceasta înseamnă că o singură mutație ar putea, teoretic, să oprească anticorpul de la legarea și neutralizarea virusului.

 

Cu toate acestea, răspunsul nostru prin anticorpi la proteina spike, fie de la infecție, fie de la vaccinare, este alcătuit din mulți anticorpi diferiți . Noi producem un răspuns „policlonal”.

 

Ce înseamnă răspuns imun policlonal?

Se activează multe celule B diferite (celule albe din sânge, care produc anticorpi) – și toate produc anticorpi diferiți. Este foarte puțin probabil să apară brusc o nouă variantă de virus, care nu poate fi recunoscută de niciunul dintre anticorpii induși de vaccin.

Dar dacă există o scădere parțială a eficacității anticorpilor în fața noilor variante de virus?

Mai multe echipe de oameni de știință din întreaga lume au lucrat pentru a testa dacă anticorpii  persoanelor vaccinate sunt mai puțin capabili să recunoască noile variante de virus. Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au studiat un grup mic de persoane vaccinate și au identificat o oarecare reducere a capacității anticorpilor lor de a neutraliza varianta identificată în Marea Britanie (B117). În mod similar, o ușoară reducere a neutralizării variantei găsite în Africa de Sud a fost raportată din SUA (B1351).

Ce înseamnă rezultatele de laborator pentru persoanele vaccinate?

În acest moment, este foarte dificil să examinăm datele de laborator și să prezicem ce se va întâmpla în cazul oamenilor. În primul rând, nu cunoaștem numărul minim sau „titrul” de anticorpi eficienți necesari pentru a proteja de virus.

Dacă anticorpii induși de vaccin sunt „excelenți” împotriva virusului original, dar  „buni” împotriva variantei mutant, sunt suficient de buni?  Răspunsul nu este încă cunoscut cu certitudine. Producătorul de vaccin ARNm Moderna (vezi aici prospect) este încrezător că răspunsul va fi ”da”.

Testele de laborator efectuate pe aceste variante măsoară doar anticorpii.

În ciuda acestui fapt, știm că celulele T imunitare sunt importante în răspunsurile imune de protecție împotriva SARS-CoV-2. În prezent, nu se știe ce efect vor avea variantele de virus asupra celulelor T.

  • Recunoașterea  virusului de către anticorpi și celulele T sunt foarte diferite.
  • Este rezonabil să presupunem că ”mutanții de evadare” li se va răspunde diferit.
  • Chiar dacă o variantă de virus poate evita anumiți anticorpi, ar trebui să existe totuși o activitate eficientă (protectoare) a celulelor T.

Într-o notă mai liniștitoare, oamenii de știință sunt de acord este foarte puțin probabil ca mutații virale să facă inutile vaccinurile actuale COVID. Cu toate acestea, mutațiile pot face aceste vaccinuri mai puțin eficiente în general.

  • O soluție este de a include proteine ​​virale suplimentare în vaccinuri, astfel încât este indus un răspuns imun mai divers.
  • O altă soluție este actualizarea la intervale regulate a secvenței genetice a proteinei vârf în vaccinuri, o strategie fiind deja explorată de Moderna.
  • Viitoarele vaccinuri în curs de dezvoltare vor trebui să fie eficiente împotriva unui virus în evoluție, iar monitorizarea continuă a populațiilor vaccinate va fi esențială.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of