Ce inseamna infarctul miocardic?

Infarctul poate aparea si in alte organe, nu doar la nivelul inimii.

 

De ce apare in muschiul inimii?

Ventricului stang este pompa inimii. De aici pleca arterele care alimenteaza chiar inima- adica arterele coronare. Se numest coronare pentru ca au forma de coroana si sunt primel alimentare cu sange oxigenat. Fiind primele, presiunea sangelui este foartem mare si pot fi fisurate. Odata fisurata, sistemul imunitar incerca sa repare paguba prin inflamatie. Odata ce apare o mica inflamatie, acolo e locul perfect pentru depuneri de cholesterol din sange. Care vor crea un obstacol. O anumita placa de colesterol devine instabila. In termeni medicali, se numeste vulnerabila. Si aici apare un cheag de sange. De fapt, acesta va bloca vasul.

O parte a arterelor coronare blocata inseamna ca muschiul inimii, miocardul, nu primeste sange.

 

**

Care sunt factorii de risc nemodificabili?

Varsta, sexul si incarcatura genetica.

Care sunt factorii de risc modificabili?

Sta in puteterea fiecaruia dintre noi sa ii controleze. Factorii de risc modificabili sunt:  hipertensiunea, diabetul, fumatul, obezitatea si sedentarismul.

 

Care sunt complicatiile infarctului miocardic?

In lipsa tratamentului, scade functia de pompa – situatie incompatibila cu viata.

Poata sa creeze tulburari de ritm ventricular – aritmii de ritm maligne.

Pe termen lung, se poate ca o parte din inima sa isi piarda functia. Restul muschiului cardiac se remodeleaza – uneori in bine. Alteori, ventriculul stang se dilata si, in timp, scade forta muschiului cardiac. Situatia se numeste insuficienta cardiaca.

Care este tratament de urgenta?

Cel mai bun tratament este prin cardiologie interventionala. Adica, pe o artera mare se introduce un cateter. Medicul vede pe ecran unde sa ajunga cu acest tub. Odata ce ajunge la obstacolul din artera miocardica, monteaza un stent si restabileste circulatia sangelui.

Interventia este ideal de facut in primele 2 ore de la aparitia simptomelor. Dar e posibila pana la 12 ore de la aparitia simptomelor.

Reperfuzia miorcadica, adica restabilirea fluxului normal de sange, inseamna ca inima are posibilitatea sa se refaca.

**

In lipsa cardiologiei interventionale, se incearca terapia injectabila. Cu ajutorul medicamentelor, se dizolva vasul de sange care blocheaza artera miocardica.

 

Care este tratament de lunga durata?

Tratamentul de dupa interventia din urgenta previne remodelarea anormala a ventriculului stang. In lipsa acestuia, scade functia de pompa a inimii si apare insuficienta cardiaca.

Medicatia pe termen lung antiagreganta plachetara  impeidica agregarea plachetelor sanguine si reformarea obstacolului in una dintre artere.

**

Arterele sunt vase care conduc sange oxigenat de la inima la tesuturi. Odata ce a aparut o placuta de cholesterol, procesul priveste toate vasele din corp. Medicatia previne formarea altei placute intr-un teritoriu nou.

 

Stilul de viata face parte din tratament:
  • Mers pe jos regulat, 30 de minute in fiecare zi
  • Fara fumat
  • Dieta cu doua portii de peste pe saptamana, legume crude, cereale integrale. Si 30 de grame pe zi de fructe oleaginoase neprajite si nesarate. Fructe oleaginoase inseamna nuci, alune, fistic.
  • Portii mici de carne si branzeturi, care contin grasimi saturate, adica cele care contribuie la formarea placilor de grasime in vasele de sange.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of