Ce inseamna HPV?

Virusul, neinvins de sistemul imunitar uman, provoaca leziuni de cancer de col uterin, cancer anal sau cancer oral.

 

 

In prezent,  Ministerul Sanatatii este in program de imunizare gratuita, timp de 4 ani, pentru fetitele intre 11 si 14 ani. Baietii nu beneficiaza de doze gratuite de vaccine, asa cum se intampla in Australia ori Danemarca.

  • In pre-adolescenta, sunt necesare doua doze de vaccin.
  • La varsta adulta- vaccinarea e posibila pana la 45 de ani, la cerere. Dupa 14 ani, sunt necesare 3 doze de vaccin. Imunizarea consta in trei doze, care sunt injectate in brat, intr-o perioada de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni si la 6 luni dupa prima doza.

 

Se considerea ca perioada de pre-adolescenta e cea mai buna pentru imunizare, pentru ca atunci s-a constatat cel mai bun raspun al sistemului imunitar.

 

Cum se ia HPV?

Visul se ia <skin to skin> , piele pe piele. Dar si prin relatii sexuale.

Dar chiar daca folosoti prezervativ, prin contactul tegumenelor,  virusul poate fi luat. Este vorba de tegumentele din jurul organelor genitale, prin tegumentul anal.

Se poate transmite, de asemenea, prin sex oral, daca nu folositi prezervativ.

 

Ce inseamna cancer de col uterin?

Boala reprezinta inmultirea anormala si necontrolata a celulelor care acopera colul uterin (cervix). Specialistii au stabilit ca exista mai multe cauze care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventa este infectia cu virusul Papilloma Uman  – Human Papilloma Virus – HPV.

Virusul Papilloma Uman are peste 100  de genotipuri, dintre acestea unele cu potential oncogen deosebit de mare: tipurile 16 si 18.

 

Modificarile precanceroase si canceroase produse de virus pot fi detectate prin testul Babes-Papanicolau.

De aceea, dupa ce incepeti viata sexuala, in fiecare an e necesar controlul ginecologic. Acesta cuprinde:

  • Examen genital cu valve
  • Ecografie tranvaginala
  • Test Babes Papanicolau

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of