Ce face PM 2.5?

PM 2.5

Particulele PM 2.5 călătoresc adânc în plămân și pot provoca cele mai multe daune.

 

Corpul uman este echipat cu mecanisme naturale de apărare împotriva particulelor mai mari decât PM2.5. Particulele cu adevărat mici ocolesc această apărare și deranjează sacii de aer (alveolele pulmonare), unde oxigenul trece în sânge.

  • Din fericire, avem celule imune specializate prezente numite macrofage. Sarcina lor este să caute materiale străine și să le îndepărteze sau să le distrugă.
  • Cu toate acestea, studiile au arătat că expunerea repetată la niveluri ridicate de fum poate suprima macrofagele, ducând la creșterea inflamației pulmonare.
  • Doza, frecvența și durata sunt importante atunci când vine vorba de expunerea la fum. Expunerea pe termen scurt poate irita ochii și gâtul. Expunerea pe termen lung la fum poate crește riscul de leziuni pulmonare și poate contribui, de asemenea, la probleme cardiovasculare.
  • Având în vedere că sarcina macrofagelor este de a îndepărta materialul străin – inclusiv particulele de fum și agenții patogeni – este rezonabil să se facă o legătură între expunerea la fum și riscul de infecție virală.

Dovezi recente sugerează că expunerea pe termen lung la PM2.5 poate face coronavirusul mai mortal.

Un studiu făcut în SUA a constatat că și o mică creștere a PM2,5 este asociată cu o creștere a ratei mortalității de la COVID-19.

 

Cum ne protejăm?

Stabiliți un spațiu curat. Acasă, o persoană poate crea spații curate și răcoroase folosind un aparat de aer condiționat pentru ferestre și un purificator de aer portabil.

De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului recomandă oamenilor să evite orice ar contribui la poluarea aerului din interior. Aceasta include deodorante de cameră, arderea lumânărilor,  fumatul și… aragazul lăsat multă vreme deschis.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of