Ce este boala cibernetică?

realitatea virtuală

Simți vreodată că lumina ecranului computerului vă produce durere de cap? Sau simțiți amețeală ori greață după ce vă uitați la telefon?

Sunt simptome ale bolii cibernetice.

Aceste probleme pot părea un rău necesar odată cu creșterea muncii de acasă, învățarea la distanță și zilele petrecute la nesfârșit pe internet. Simptomele pot fi anticipate.

 

Ce este boala cibernetică?

Boala cibernetică se referă la un grup de simptome care apar în absența mișcării fizice, similare cu răul de miăcare.

Aceste simptome se împart în trei categorii:

  • greață
  • probleme oculomotorii
  • dezorientare generală

Simptomele oculomotorii – cum ar fi oboseala ochilor, oboseala și durerile de cap –  implică suprasolicitarea nervului, care controlează mișcarea ochilor.

Dezorientarea se poate manifesta ca amețeli și vertij.

Și mai multe simptome ale bolii cibernetice, cum ar fi dificultăți de concentrare și vedere încețoșată, se suprapun pe categorii.

  • Aceste probleme pot persista ore întregi și pot afecta calitatea somnului. Oamenii pot experimenta simptome de boala cibernetică prin dispozitive folosite zi cu zi –  cum ar fi calculatoare, telefoane și TV. De exemplu, Apple a lansat un efect de paralaxă pe ecranele de blocare a iPhone-ului în 2013, care a făcut ca imaginea de fundal să pară că plutea sau se deplasa. Mulți au considerat incomod.
  • După cum se dovedește, acest lucru se datorează faptului că a declanșat simptome de boală cibernetică. Defilarea în paralel pe site-uri web, unde o imagine de fundal rămâne statică în timp ce conținutul din prim-plan se mișcă pe măsură ce derulați, poate provoca, de asemenea, aceste simptome.

Nu există un acord total în rândul cercetătorilor cu privire la motivele pentru care oamenii se confruntă cu boala cibernetică.

O idee predominantă, teoria conflictului senzorial arată că există o nepotrivire a informațiilor percepute de părțile corpului care reglează văzul și echilibrul.

Ochii primesc informații care le spun că vă mișcați, deși corpul nu se mișcă.

 

Simptomele, mai puternice în realitatea virtuală

Simptomele tind să fie mai intense în realitatea virtuală și realitatea augmentată.

  • VR se referă la tehnologia care vă blochează în întregime vederea asupra lumii reale și o înlocuiește cu un mediu imersiv, artificial. Este disponibil pe scară largă prin intermediul platformelor populare de jocuri, cum ar fi dispozitivele Facebook Oculus și Sony PlayStation VR.

VR poate duce la niveluri severe de greață care cresc odată cu utilizarea. Acest lucru poate face anumite aplicații și jocuri inutilizabile pentru multe persoane.

  • Realitatea virtuală suprapune un mediu simulat pe lumea reală. Acestea ar putea include dispozitive montate pe cap, care vă permit totuși să vedeți ce aveți în față sau ceva de genul Pokémon Go pe telefon sau tabletă.

Boala cibernetică s-ar putea să nu pară o problemă la început. Dar aceste simptome persistente ar putea afecta capacitatea de a funcționa în moduri care s-ar putea dovedi periculoase.

De exemplu, simptome precum dureri de cap severe, tulburări oculare sau amețeli vă pot afecta coordonarea și atenția.

Dacă aceste efecte secundare persistă în timp ce conduceți un vehicul, ar putea duce la un accident de mașină.

Dovezile sugerează că femeile, cei care nu joacă des jocurile video și persoanele cu un echilibru slab pot prezenta o boală cibernetică mai severă.

 

Tratarea simptomelor

Dacă vă confruntați cu simptome de boală cibernetică, deoarece vă folosiți computerul sau telefonul pentru perioade mai lungi de timp, există modalități de a vă ameliora disconfortul.

Ochelarii cu lumină albastră sunt proiectați pentru a bloca unele dintre undele de lumină albastră emise de ecranul dispozitivului, care pot duce la oboseală a ochilor și dificultăți de somn.

Mărirea unui ecran sau utilizarea unor dimensiuni mai mari ale fontului pot contribui, de asemenea, la reducerea oboselii ochilor și la sporirea durabilității muncii zilnice.

Dacă sunteți interesat să încercați aplicații VR și AR, dar sunteți predispus la boli de mișcare, indicatorii de avertizare, cum ar fi Oculus Comfort Ratings, vă pot ajuta să știți la ce să vă așteptați.

Asigurați-vă întotdeauna să calibrați vizual dispozitivele, astfel încât ochii dvs. să fie cât mai confortabili și utilizați dispozitivele numai în spații deschise pentru a minimiza riscul de rănire dacă vă amețiți și vă pierdeți echilibrul.

Luați pauze dacă începeți să simțiți orice disconfort.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of