O să fiu mai bun decât tata!

O să fiu mai bună decât mama! Fiecare își dorește să fie mai bun decât părinții, dar riscăm să greșim așa cum au făcut și ei. Capcana psihologică.

”Vreau sa fiu mai buna decat mama!”,

”Vreau sa fiu mai bun decat tata!”,

”Eu nu o sa fac ce au facut ei!”.

Aceste gânduri apar în copilarie când mama sau tata vă rănesc. Sau când ambii părinți vă rănesc. ”Eu nu o să fac așa ceva copilului meu” – o să se gândească copilașul rănit de către părinți. Și așa apare promisiunea pentru viața adultă. ”Eu nu o să mă comport ca părinții mei”. Doar ca aceasta este o capcană pe care ne-o întindem singuri.

De ce e o capcană psihologică?

”Nu o să fac ca mama, nu o să fac ca tata!” – înseamnă ca sistemul de referință din viata dumneavoastră e reprezentat tot de părinți. Cu acest sistem de referință, nu va comportați în libertate- chiar dacă sună ciudat. Iar ființa umană functionează bine doar ân libertate.

Capcană psihologică. Cum ies din ea?

Mă uit din nou ca un copil la proprii părinti, chiar dacă fizic nu mai sunt, și nu îi mai judec. Pentru ca odată ce âi judec, apare sentimentul ostil și, posibil, dorința de răzbunare. Și schimb mesajul din creierul meu: ”Eu nu o să fac ca mama, eu nu o sa fac ca tata!” cu:

  • ”Ei au facut ce au putut!”
  • ”Au facut cat i-a dus capul!”

Așa apare libertatea personală în relația cu părinții. Sunt liber să acționez cum vreau și nu referindu-mă la sistemul pe care l-au creat părinții.

O să fiu mai bun decât tata! Ce risc în caz contrar?

Foarte frecvent, adulții care rămân să își judece părinții – ”s-au comportat urât cu mine, m-au rănit” – mențin legătura ombilicală. Fiind legați ombilical, vor greși identic cu părinții lor. Practic, repetă o poveste care lor le-a produs suferința. Și, cel mai frecvent, repeta istoria cu proprii lor copii!

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of