Cum funcționează plămânii?

Capacitatea pulmonară

Capacitatea pulmonară. Fiecare celulă are nevoie de oxigen ca să trăiască. Aerul pe care îl inspirăm conține 22 % oxigen, azot peste 70% și alte gaze. Odată intrat în plămân, oxigenul e preluat de sânge și purtat apoi până în celule. Odată ajuns în celulă, oxigenul e schimbat cu un gaz rezidual numit dioxid de carbon. Tot sângele poartă dioxidul de carbon de la celule spre plămâni, unde e înlăturat din sânge și expirat.

Plămânii fac un proces vital numit schimb de gaze. Pe lîngă acest proces important, sistemul respirator mai are 3 roluri importante:

 • aduce aerul la nivelul temperaturii corpului și îi reglează nivelul de umiditate
 • protejază de posibile substanțe dăunătoare (prin fitrele din nas, prin strănut, tușit)
 • permite mirosul

Căile respiratorii:

 • Sinusurile sunt spații pline cu aer situate în interiorul craniului, sub ochi. Sunt conectate cu nasul prin mici orificii. Sinusurile reglează temperatura aerului inhalat și gradul de umiditate al acestuia.
 • Nasul: în interiorul lui, mici fiere de păr au rolul de a curăța aerul respirat de particule mari.
 • Gâtul: (faringe, laringe) colectează aerul, care trece de nas și gură, și îl conduce spre trahee
 • Traheea este tubul care face legătura între gât și plămâni. Traheea se divide în două tuburi principale, numite bronhii, care mai apoi se divid în interiorul plămânilor. Acestea se divid în bronșiole.
 • Plămânul drept e divizat în trei lobi. Fiecare lob arată ca un balon plin cu țesut spongios. Aerul intră și iese prin bronșiole. Plămânul stâng are 2 lobi.
 • Pleura înseamnă, de fapt, două membrane, una continuă, una împăturită spre ea, care înconjoară fiecara lob al plămânilor și separă plămânii de peretele cutiei toracice.
 • Bronșiolele, tuburile prin care circulă aerul, sunt tapetate în interior cu cili (perișori), care au o mișcare permanentă, asemenea valurilor. Mișcarea poartă mucusul în sus, spre gât, unde poate fi eliminat prin tuse ori prin salivă. Sau poate fi înghițit. Mucusul conține praf, germeni, orice altă particulă de dimensiuni mici, care a intrat în plămâni. Scăpați de aceste substanțe când tușiți, strănutați, când vă dregeți glasul sau când înghițiți.

Vasele de sânge:

Cele mai mici tuburi, cele mai mici bronșiole, se termină în săculeți plini cu aer, numiti alveole pulmonare. Acești saci au dimensiuni extrem de mici. Aici se face schimbul dintre oxigen și dioxid de carbon. Capilarele sunt vasele de sânge plasate în peterele alveolelor pulmonare. Sângele trece prin capilare din artera pulmonară. Și pleacă din capilare prin vena pulmonară. În timp ce sângele este în capilarele din peretele alveolelor pulmonare, bagă oxigen în alveole. Și ia dioxidul de carbon din alveole, care apoi se elimină prin expirație.

Mușchi și oase: 

Mușchiul numit diafragmă este un perete muscular puternic, care separă pieptul de cavitatea abdominală. Prin mișcare în jos, aerul poate fi aspirat și introdus în plămân. Tot diafragma mărește plămânii. Coastele sunt oasele care protejează cutia toracică. Ele se mișcă ușor în exterior, ca să mărească plămânii, și apoi se contractă.

Capacitatea pulmonară:

Capacitatea pulmonară scade pe măsură ce trece timpul. Exercițiile aerobice, dieta sănătoasă și stresul în cantități moderate vă mențin funcția pulmonară la cote normale.  Capacitatea pulmonară totală este de aproximativ 6 litri. Plămânii ajung la maturitate între 20-25 de ani . După 35 de ani, încep să își piardă din capacitatea respiratorie.

Pe măsură ce îmbătrâniți, diafragma devine mai slabă. Țesuturile, care mențin căile prin care circulă aerul, își pierd elasticitatea, cu alte cuvinte aerul intră prin tuburi de dimensiuni mai mici. Cutia toracică devine mai mică și astfel lasă mai puțin spațiu plămânilor să se extindă. Încetiniți aceste procese naturale dacă vă mișcați, dacă nu fumați și dacă vă vaccinați antigripal anual.

Capacitatea pulmonară se măsoasă prin spirometrie. Aceasta arată:

 1. Capacitatea vitală la inspirație forțată: va intra 80% din aerul posibil sau 4,8 litri. Aceasta deoarece o parte din aer, din capacitatea totală a plămânilor, rămâne în plămâni după ce expirați. Capacitatea vitală la inspirație scade cu 0,2 la fiecare 10 ani. Și în cazul adulților sănătoși, care nu au fumat niciodată.
 2. Volumul de aer la expirație: este cantitatea de aer expirată forțat, într-o secundă. Acesta scade cu 1-2% în fiecare an, după vârsta de 25 de ani.

 

Foto: Pixabay.com

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of