Cand se face biopsia de san?

Diagnosticul glandei mamare are 3 etape. Clinic, ecografic/mamografic (cele doua metode dau informatii complementare) plus examen anatomo-patologic, adica biopsie.

 

 

Exista patru tipuri de biopsie:
1. Biopsia din secretia mamelonara:

Secretia mamelonara apare din canalele galactofore, adica din cele prin care se elimina laptele matern. Cand secretiile sunt transparente si bilatarale arata, de obicei, jocul unor hormoni. Nu e o situatie periculoasa, dar de analizat.

Cu ajutorul unui aspirator nedureros se colecteaza secretia. Examenul citologic al secretiei – adica biopsia- arata doar ce se intampla la 3 centimetri in spatele canalului mamelonar. Nu poate sa dea informatii despre tot sanul.

 

2. Punctia aspirativa cu ac fin:
Punctia aspirativa cu ac fin se face din tumorile de suprafata. Procedura se poate face in ambulatoriu, cu anestezie. Nu se obtin informatii dintr-o tumora profunda sau dintr-o tumora mica, atunci cand sanul are dimensiuni mari.
3. Punctia biopsie mamara:
Punctia biopsie mamara se foloseste larg in acest moment. Inseamna ca medicul  patrunde cu un ac direct in tumora si se iau probe direct din tesutul anormal. Apoi se prelucreaza celulele si se obtine examenul anatomo-patolgic, biopsia, in 5 zile.

O intrebare pe care si-o pun toate pacientele este: <Prin punctie, exista un risc mai mare de a disemina celulele tumorale?>

 

  • In punctia aspirativa cu ac fin nu exista acest risc – din toate datele medicale cunoscute pana acum.
  • In punctia biopsie mamara, specialistii spun ca exista un risc infim. De aceea, e prudent ca specialistul sa plaseze acul de punctie in interiorul portiunii, care va fi excizata ulterior de catre chirurg.

 

4. Biopsia in timp real- in operatie/ examenul extemporaneu

Examenul histopatologic extemporaneu se foloseste pentru diagnosticul de certitudine – anatomo-patologic – in timpul operatiei. In examenul extemporaneu se scoate un sector de san pe care chirurgul il trimite in laborator. Chirurgul marcheaza in interior marginile sectorului.  Face parte din asa numita siguranta oncologica a marginilor.

Examenul extemporaneu se executa in timpul operatiei. Medicul de anatomie patologica are 3-4 minute pentru examinarea tesutului anormal si pentru diagnosticul de certitudine.

 

Examenul extemporaneu e o biopsie asadar in timp real. Raspunde la intrebarile:

  • tumora e sigur benigna
  • tumora e sigur maligna
  • tumora e borderline, cu pontential incert.

Si atunci incepe examenul anatomo-patologic clasic, cu parafina.

 

**

De ce tesutul tumoral e mai dur?

Duritatea tesutului, pe care pacientele o simt, nu este data de celulele tumorale, ci de testului care contine celulele tumorale, care e fibrozat. Asa numita stroma, adica tesut de hranire si de sustinere a unei tumori maligne. De fapt, reteaua se suport al unui organ se numeste stroma si e alcatuita din tesut conjunctiv, vase si nervi.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of