Se răspândește prin aer?

Când de transmite prin aer?

Când se transmite prin aer? Când o persoană bolnavă tușește sau strănută, picăturile mari zboară prin aer și pot infecta persoanele din apropiere (aflate la un metru distanță).  Se numesc picături respiratorii. În felul acesta, cred experții, se îmbolnăvește majoritatea. Pe lângă picăturile repiratorii însă, în aer găsim bio-aerosoli, adică aerul expirat de orice ființă. Cât de periculos poate fi?

Picăturile respiratorii:

Picăturile mai mari de 5 micrometri, nu călătoresc foarte departe și nu stau prea mult în aer. Se depun pe sol prin gravitație. Dar acesta nu este singurul tip de picături.

Bio-aerosolii:

Picături mult mai mici pot fi, de asemenea, produse atunci când strănutăm ori tușim, când vorbim și când respirăm. Acestea se numesc bio-aerosoli, pot călători  departe și pot rămâne în aer o perioadă lungă de timp.

Se transmite nou coronavirus prin bio-aerosoli?

Răspunsul are implicații importante pentru cadrele medicale, dar și pentru cei care lucrează în imediata apropiere a pacienților infectați. Cum se testează bio-aerosolii? O modalitate este de a lua probe din aer. În aceste probe, trebuie căutate particule de ARN viral (informația genetică a virusului) plutind.  Ce am aflat până acum? Când se transmite prin aer?

  • Cercetătorii au descoperit particule SARS-CoV-2 atât în eșantioane de aer, cât și în suprafețe prelevate din încăperi izolate, dar unde au fost cazați pacienți cu COVID-19.
  • Un alt studiu, arată că au fost găsite particule virale doar în probe de aer luate de la 10 centimetri depărtare de pieptul bonavilor infectați.

Săptămâna trecută, Consiliul Național de Cercetări din SUA  le-a spus oficialilor guvernamentali că, este posibil, ca bio-aerosolii să fie vinovați de capacitatea virusului de a se răspândi rapid. „Cercetările disponibile în prezent susțin posibilitatea ca SARS-CoV-2 să poată fi răspândit direct prin expirația pacienților„, spune Harvey V. Fineberg, de la Comitetul permanent pentru bolile infecțioase din SUA. ”Prezența ARN-ului viral în picăturile de aer și în aerosoli indică posibilitatea transmiterii pe aceste rute”, adaugă el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că transmiterea de COVID-19 prin aer nu a fost raportată, cu excepția unor circumstanțe foarte specifice. „În contextul COVID-19, transmisia aeriană poate fi posibilă când  se efectuează proceduri care generează aerosoli, adică scoaterea ventilatorului unui pacient sau ventilația manuală.

  • Până la noi informații, distanțarea fizică și izolarea sunt cele mai bune modalități de a evita îmbolnăvirea – fie din picături respiratorii, fie din bio-aerosoli.
  • Persoanele care lucrează în spital trebuie să folosească măști.

Sursa: sciencealert.com

Foto: pixabay.com/ro

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of