Ați avut COVID. Trebuie să fiți ultimii la vaccinare?

anticorpi COVID

Un raport recent Public Health England a arătat că 83% dintre persoanele care avuseseră COVID au fost protejate de reinfectare  – cinci luni mai târziu. Cei cu anticorpi ar trebui să se afle în spatele cozii de vaccinare?

 

Primul lucru pe care trebuie să și-l facă o persoană, care a trecut prin COVID 19, este să-și verifice anticorpii. Anticorpii nu sunt veșnici, chiar dacă ați avut COVID.

Implementarea vaccinului ar putea fi făcută mai precis, dacă am ști cât timp avem anticorpi după boală.  Și dacă am avea un test instantaneu capabil să estimeze cât timp vom fi protejați. Dar nu avem încă.

 

Ce sunt anticorpii?

Un anticorp este o componentă proteică a sistemului imunitar, care circulă în sânge. Recunoaște substanțe străine (bacterii, virusuri) și le neutralizează.

  • Dupa expunerea la o substanță străină, numita antigen (care se face prin boală sau prin vaccinare) anticorpii continuă să circule în sânge.
  • Oferă protecție la expunerilor viitoare la acea substanță străină, adică știu să lupte specific cu acesta.

Anticorpii sunt produți de globule albe din sânge,  numite limfocite B (sau celule B).

IgG – reprezinta 75% din totalul anticorpilor din sânge și din lichidele extravasculare.

  • IgG crescut arată că ați trecut de infecția acută.
  • Arată de asemenea nivelul anticorpilor după vaccinare.

 

Ce este memoria imunitară?

Pe lângă anticorpi, există ceea ce numim memoria imunitară. Memoria imunitară implicã tipuri funcţionale specializate de limfocite T şi B, denumite celule de memorie.

Răspunsul imun secundar (de memorie) este rezultatul cooperării mai multor tipuri de celule de memorie. Cooperarea celulară măreşte eficienţa răspunsului imun.

  • Celulele T de memorie recirculă în primul rând în ţesuturile nelimfoide, ajung în ţesuturile limfoide prin vasele limfatice aferente şi se reîntorc în sânge prin limfa eferentă. Dovada? Celulele care intră cu limfa în ganglionii limfatici sunt exclusiv celule de memorie.
  • Nu se ştie dacã aceste celule recirculă sau răspund la o stimulare antigenică (antigenul este o substanță, care nu aparține organismului uman și care determină apariția unui răspuns imun).

Memoria imunitară apare și după boală și după vaccinare.

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of